Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Huippuväärentäjä pääsee hyvin lähelle.

Teoriassa kyllä, mutta käytännössä se on hankalaa. Markkinoille ilmestyy aika ajoin hunajaväärennöksiä, joista jotkin ovat niin taidokkaita, että niitä on vaikea havaita huijaukseksi aistinvaraisesti.

Aito hunaja on monimutkainen luonnontuote. Mehiläinen sekoittaa keräämäänsä meteen paljon erilaisia entsyymejä, jotka sopivasti pilkkovat meden sokereita. Mesi ei ole vain sokerivettä, vaan siinä on satoja eri ainesosia, jotka tekevät hunajasta energiapommin ja täsmäherkun. Lisäksi siinä on pieniä määriä mesikasvien siitepölyä.

Ylimääräinen vesi haihdutetaan niin, että valmiin hunajan vesipitoisuudeksi jää noin 18–19 prosenttia.

Vastaajana Heikki M. T. Hokkanen, maatalouseläintieteen professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2014