Ei ainakaan niin kuin me ihmiset asian miellämme.

Tilapäisesti niiden paino saattaa kuitenkin vaihdella.

Eniten ylensyöminen on kiinnostanut verenimijöiden tutkijoita. Hyttyset ja verta imevät kärpäset, kuten pistokärpänen, voivat ainakin kaksinkertaistaa painonsa ja tilavuutensa veriaterian kuluessa. Punkit tunnetusti pulskistuvat monta kertaa perustilavuuttaan suuremmaksi, ja lutikan paino voi kasvaa 150–200 prosenttia.

Perhosten ja muiden kiinteää ruokaa syövien hyönteisten paino määräytyy lajin ja toukan ruokailun perusteella. Jos ravintokasvin lehtiä on saatavilla, tuloksena on normaalikokoinen yksilö. Ei ole tiedossa, että ne söisivät "liikaa". Jos jostain syystä ravintoa on saatavilla liian vähän, paino voi jäädä tavallista pienemmäksi, mutta tässäkin raja tulee vastaan. Jossain vaiheessa kehitys pysähtyy jo toukkana.

Vastaaja:


Seppo Turunen


professori, eläinfysiologian dosentti


Helsinki

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005

Voiko hyönteinen lihoa?

Talvehtivat ja vaeltavat hyönteiset keräävät ruumiiseensa ruskeaa rasvaa. En tiedä mistä johtuu, mutta ainakin perhosten paino vaihtelee reippaasti. Punnitsin elokuussa muutamia amiraaleja ja vaihteluväli oli iso, noin 0.25 - 0.45 g, Näennäisesti yksilöt olivat suunnilleen saman kokoisia. Pikainen arvaus on, että kevyemmät ovat nuorempia ja niillä on rasvavarastojen kerääminen kesken. Amiraalit vaeltavat syksyllä etelään.
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti