Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2009

Meillä kaikilla on yksilöllinen unen tarve, joka on suurelta osin perittyä eli geeneistä kiinni.

Jos nukkuu tarvettaan enemmän, nukkuu liikaa. Aiemmin tutkijat sanoivat yksiselitteisesti, ettei liikaa nukkuminen haittaa. Epidemiologiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että sekä lyhyen, alle 6 tunnin, että pitkän, yli 9 tunnin, yöunen nukkujat kuolevat nuorempina kuin ne, joiden yöuni on 7–8 tuntia. Miksi näin on, ei tiedetä.

Pitkään nukkumiseen liittyy myös toinen pulma, niin sanottu uni-inertia. Ihmistä tuppaa väsyttämään ja hänen suorituskykynsä on huono noin puolesta tunnista tuntiin heräämisen jälkeen. Kansa puhuu unenpöpperöstä. Selitystä pitkän unijakson jälkeiseen pöpperöiseen tilaan ei tiedetä.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Tarja Stenberg


fysiologian dosentti, unitutkija


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Chair
Seuraa 
Viestejä2799

"Epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että sekä lyhyen, alle 6 tunnin, että pitkän, yli 9 tunnin, yöunen nukkujat kuolevat nuorempina kuin ne, joiden yöuni on 78 tuntia. Miksi näin on, ei tiedetä." 

Onko mahdollista, että viimeisessä luvussa on jokin virhe?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

stingray
Seuraa 
Viestejä3

Mutta onko merkitystä nukkuuko tuon ajan yhteen putkeen vai yhteensä vuorokauden aikana??

Itse mukun yöllä 3 tuntia ja aamulla 5 tuntia. välillä käväisen töissä. Tuskin kukaan nukkuu koko yötä yhtäsoittoa,vaan herää yhden tai useampia kertoja ja nukahtaa taas huomaamatta koko asiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla