Kolikoista tarttuu käsiin huomattavia määriä nikkeliä, joka voi aiheuttaa käsi-ihottumaa.

Oireet ovat tuttuja mm. pankissa ja kaupoissa työskenteleville ihmisille, jotka joutuvat päivittäin käsittelemään rahaa. Suomessa tilastoidaan joka vuosi muutama ”raha-allergian” aiheuttama ammattitauti.

Markan, vitosen ja kympin kolikot sisältävät nikkeliä. Sitä on myös tulevissa yhden ja kahden euron kolikoissa.
Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja Pohjois-Euroopassa. Ihottumista ja muista oireista kärsii yli 10 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehiä. Allergiasta ei pääse eroon.

Varsinkin nuorten oireilu on lisääntynyt kahden viime vuosikymmenen aikana. Todennäköisin syy on nikkelipitoisten esineiden yleistyminen. Etenkin korvien rei’ittäminen ja iholävistykset ärsyttävät herkästi ihoa.
Kesällä voimaan tullut EU-direktiivi pyrkii rajoittamaan tuotteiden, kuten korvakorujen, kellojen, silmälasien sankojen ja vetoketjujen, nikkelipitoisuuden niin pieneksi, etteivät ne aiheuttaisi uusia allergiatapauksia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2001

Vastaaja:


Lasse Kanerva


osastonylilääkäri


Työterveyslaitos

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Voiko ihminen olla allerginen rahalle?

Euroon siirtyminen ei kokonaan korjannut tilannetta. Eurokolikot aiheuttavat edelleenkin nikkeliallergiaa. http://www.nature.com/news/2002/020912/full/news020909-9.html "High nickel release from 1- and 2-euro coins" Tuosta sai joku kimmokkeen kysyä EU:n komissiolta sitä, miten EU:n oma nikkelidirektiivi suhtautuu kolikkojen nikkeliin. Vastauksessa arvosteltiin tuota yllämainittua tutkimusta. http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2002-2716&language=FI...
Lue kommentti

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018