Tällä kysymyksellä tarkoitetaan yleensä joko sitä, ettei ihminen yrittämälläkään saa hiv-infektiota, tai sitä, että infektion saaneen sairaus pysyy täysin oireettomana.

Vastaus molempiin kysymyksiin on varovainen kyllä.

Kummastakaan asiasta ei kuitenkaan ole vuorenvarmaa tutkimustietoa, koska niitä on hankalaa tutkia – ensin mainitussa tapauksessa lähes mahdotonta.

Ensimmäinen osa vastausta perustuu siihen, mitä tiedetään muiden virusten käyttäytymisestä ihmispopulaatioissa. Vaikka esimerkiksi espanjantauti ja Amerikan mantereen isorokkoepidemia tappoivat kymmeniä miljoonia ihmisiä, osa jäi henkiin, vaikka he altistuivat virukselle. Joko virus ei kyennyt infektoimaan heitä, tai se ei aiheuttanut näille kantajille mitään oireita. Näin on laita ilmeisesti kaikissa suurissa virusepidemioissa. On arvioitu, että noin viisi prosenttia väestöstä on immuuneja kullekin uudelle virukselle.

Toinen osa vastausta perustuu käytännön kokemukseen. Suomessakin hiv-lääkäreiden vastaanotolla käy potilaita, jotka ovat kantaneet hiv-infektiota täysin oireettomina toistakymmentä vuotta. He eivät ole missään vaiheessa käyttäneet lääkitystä, ja heidän veriarvonsa ovat pysyneet läpi koko seuranta-ajan normaaleina. Myös maailmalta tunnetaan lukuisia vastaavia tapauksia, mutta tarkkaa syytä heidän ”immuniteettiinsa” ei tiedetä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2007

Vastaaja:


Jukka Suni


erikoislääkäri


HUS

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018