Joissakin oloissa kyllä.

Normaali terve ihminen voi periaatteessa juoda huoletta vettä litrakaupalla päivässä. Ainoa haitta on sosiaalinen: virtsaamistarve kasvaa ja vessavierailut tihenevät. Jos nautit litran vettä, yli 80 prosenttia siitä tulee ulos neljän tunnin kuluessa. Monet tavalliset lääkeaineet saattavat kuitenkin sotkea elimistön nestetasapainon ja aiheuttaa lipittäjälle äkillisen vesimyrkytyksen, jonka seurauksena aivot turpoavat ja ihminen menettää tajuntansa.

Avainasemassa on aivolisäkkeen erittämä antidiureettinen hormoni ADH. Tämä niin sanottu vesihormoni ohjaa munuaisten vedeneritystä, säätelee virtsan määrää ja pitää veren suolapitoisuuden sopivana. Yleisesti käytetyt tulehdus- ja masennuslääkkeet, eräät nesteenpoisto- ja epilepsialääkkeet sekä ekstaasin kaltaiset ”bilehuumeet” lisäävät vesihormonin eritystä silloinkin, kun se ei ole tarpeen, tai estävät suoraan munuaisten normaalia toimintaa. Nautittu vesi ei poistu enää riittävästi kehosta. Veri laimenee, ja vesi puskee soluihin vaarallisin seurauksin.

Myös krapulaisen kannattaa olla tarkkana. Pahoinvointi on voimakas vesihormonin piiskuri. Ylenpalttinen nesteen nauttiminen krapulaisena voi johtaa vesimyrkytykseen.

Muotiin tullut veden tapajuominen on elimistön kannalta turhaa, jopa haitallista. Jano on paras mittari. Se kertoo, milloin elimistösi tarvitsee nestetäydennystä. Kovilla helteillä ennakoiva vesitankkaus voi olla tarpeen, koska silloin janon tunne yllättää vasta, kun elimistö on jo hieman kuivunut.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Timo Sane


sisätautiopin dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla