Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2012

Käytetty ruokaöljy saattaa jonkin aikaa toimia dieselautojen vanhoissa esikammiomoottoreissa.

Uusiin tai uudehkoihin moottoreihin sitä ei missään nimessä pidä laittaa.

Ruokaöljyjen suurin ongelma on liian suuri viskositeetti eli virtauksen jähmeys. Ensimmäisen sukupolven biodieselit ovat tyypillisesti kasviöljyjen metyyliestereitä, mistä voi tulla virheellinen mielikuva, että polttoaine olisi kasviöljyä. Kasviöljyjen metyyliestereiden viskositeetti on paljon alempi kuin vastaavan kasviöljyn.

Suuri viskositeetti lisää rasituksia polttoaineen ruiskutusjärjestelmässä. Myös pisaroituminen ja palaminen on huonompaa.

Vanhat dieselmoottorit ovat apukammiomoottoreita. Polttoaine ruiskutetaan apukammioon, jossa se sekoittuu ilmaan. Tällöin vaatimukset pisaroitumiselle eivät ole niin suuret. On kuitenkin vaikea sanoa, kauanko moottori jaksaisi ruokaöljyllä toimia.

Uudet moottorit ovat suoraruiskutusmoottoreita, joissa polttoaine ruiskutetaan suoraan sylinteriin. Tämä edellyttää korkeaa ruiskutuspainetta ja kehittynyttä suutintekniikkaa. Herkät laitteet vaurioituvat nopeasti, jos polttoaineen viskositeetti on liian korkea.

Vastaaja:


Martti Larmi


polttomoottoritekniikan professori


Aalto-yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti