Kivun kokemista ja siihen liittyvien reak-tioiden hallintaa voi fysiologian rajoissa koulia, koska aivojen kipukeskus on yhteydessä sellaisiin aivoalueisiin, joiden reaktioihin voi vaikuttaa.



Kipukynnyksellä tarkoitetaan sitä kynnysarvoa kipuärsykkeen voimakkuudessa, jonka jälkeen yksilö ilmoittaa tuntevansa ärsykkeen kipuna. Vaikka kipukynnyksessä on yksilöllisiä eroja, ihmiset arvioivat samansuuruisia kipuärsykkeitä hämmästyttävän samalla tavalla. Esimerkiksi asteikolla nollasta kymmeneen (0 = ei kipua, 10 = pahin mahdollinen kipu) hyttysenpisto arvioidaan kohtaan 1–2 ja säärimurtumakipu kohtaan 8–9.

Kivuntuntemus etenee kipuhermoja pitkin selkäytimeen ja sieltä aivojen kipukeskukseen. Tätä reittiä kutsutaan kipuradaksi, ja sen toiminta on välttämätöntä ihmisen hengissä säilymiselle. Kipurata toimii myös vastakkaiseen suuntaan, eli tietyt hermoradat pyrkivät estämään kipusignaalin kulkua selkäytimen kipukeskuksissa. Lisäksi aivojen kipukeskuksesta on runsaasti yhteyksiä aivojen limbiseen järjestelmään, joka säätelee mielialaan ja tunteisiin liittyviä reaktioita.

Yhteydet kipuradasta limbiseen järjestelmään antavat mahdollisuuden vaikuttaa kivun kokemiseen ja kipukäyttäytymiseen. Tätä käytetään hyväksi kivun hallinnassa ja käyttäytymiseen perustuvissa kivunhoitomenetelmissä. Äärimmilleen asian ovat vieneet intialaiset fakiirit, jotka kykenevät kävelemään kuumilla hiilillä tai istumaan neulamatolla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2005

Vastaaja:


Eero Vuorinen


kivunhoidon ja anestesiologian erikoislääkäri


Kymenlaakson keskussairaala

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017