Kulman jakaminen kolmeen keskenään yhtä suureen kulmaan käyttäen vain kynää, viivoitinta ja harppia oli aikoinaan matematiikan ratkaisemattomia geometrisia ongelmia.

Sittemmin on osoitettu, ettei tämä onnistu kuin eräissä erikoistapauksissa.

Åbo Akademin nyt jo eläkkeelle siirtynyt matematiikan professori Boris Sjöberg kertoo 1995 julkaistussa kirjassaan Från Euklides till Hilbert, että kulman kolmiajako johtaa väistämättä kolmannen asteen yhtälöön.
Toisen asteen yhtälöitä voidaan ratkaista geometrisesti pelkästään viivoitinta ja harppia käyttäen, mutta kolmannen asteen yhtälöillä se ei yleensä onnistu. Sen todisti sitovasti 1837 ranskalainen Pierre Wantzel, joka oli silloin vasta 23-vuotias. Samalla varmistui, ettei myöskään kuutiota voida kahdentaa harpilla ja viivoittimella. Nämä molemmat ongelmat olivat askarruttaneet jo antiikin kreikkalaisia.

Sjöberg antaa kirjassaan pari esimerkkiä ratkaisuista, joissa janoja joudutaan sovittamaan silmämääräisesti sopiviin kohtiin. Tällaiset ratkaisut eivät kuitenkaan ole niitä, joita ilmaisu ”pelkällä harpilla ja viivoittimella” tarkoittaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Risto Varteva


tiedetoimittaja


Tiede 2000

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018