Tulinen ruoka-annos ei aiheuta kuolemanvaaraa, voimakasta kipua kylläkin.

Sinnikäs ruokailija voi mahdollisesti aiheuttaa itselleen paikallisen hermovaurion. Se johtuu tulisen ruoan sisältämistä kapsaisiineista, chilipippurin luontaisista aromiaineista.

Kapsaisiinit kuuluvat vanillyylirasvahappoihin. Ne tarttuvat elimistössä vanilloidireseptoreihin, mikä johtaa hermoimpulssien välittymiseen keskushermostoon. Syntyy aistimus poltteesta tai hankausvammasta. Kaikkia niitä elimiä tai kudoksia, joissa on näin reagoivia hermopäätteitä, kapsaisiinit ärsyttävät suurina määrinä välittömästi: esimerkiksi ihoa, silmiä, kieltä, nenää ja hengitysteitä. Seuraa muun muassa voimakasta kipua, hillitsemätöntä yskää ja tilapäista näön huononemista. Suuret annokset vaurioittavat hermosoluja.

Vastaaja:


Markku Pasanen


lääkeainetoksikologian professori


Itä-Suomen yliopisto

L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Voiko liian tulinen ruoka tappaa?

Neutroni Kirjoitit: “Täytyy sanoa, että tuo on jo epäeettisen puoleinen eläinkoe. Mutta chilejä syömällä tuota määrää on melkoisen vaikea saada. Onko se edes suun kautta nautittuna? Kapsaisiini ei käsittääkseni juurikaan imeydy suolistosta eteenpäin.” Vereniertoon varmaankin ja nukutettuille jyrsijöille. Se oli vaan mun huumoria. Melkoinen homma olisikin tutkijalla survoa merkittäviä määriä rajuimpia chililaatuja oletettavasti vastaanhangoittelevan hiirulaisen pienenpieneen kurkkuun. Jo...
Lue kommentti
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Voiko liian tulinen ruoka tappaa?

Aweb 15.12.2014 klo 15:36 Olen huomannut, että jos ruoka on oikein tulista, sen tulee syöneeksi melko nopeasti; helvetillinen polte äkkiä kurkusta alas. Jaa, itselläni puolestaan ruuan himo kasvaa voimakkaasti joten sen takia tulista ruokaa tulee ahmittua, kun tulinen ruoka vain maistuu paremmalta tai ainakin sitä syödessä himo kasvaa voimakkaasti. Neutronilla oli myös hyvä pointti tuossa, että sinällään jos on syönyt paljon chiliä, niin toleranssi kuumalle ruualle heikkenee. Ps. ei itämainen...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti