Kyllä voi.

Ihminen on evoluution aikana sopeutunut hengittämään kaasua, jossa on happea noin 21 prosenttia. Terve ihminen voi hengittää sataprosenttista happea lyhyen aikaa ilman todettavia haittoja, mutta jo noin 15–20 tunnin hengittäminen aiheuttaa joka toiselle keuhkovaurion. Tämän takia tehohoidossa pyritään aina pienimpään mahdolliseen happipitoisuuteen hengityslaitehoidon aikana.

Kun sataprosenttiselle hapelle altistuu kymmeniä minuutteja tai muutamia tunteja, osa keuhkorakkuloista voi jo luhistua kasaan, mikä saattaa huonontaa elimistön hapensaantia. Pitempi altistus johtaa muun muassa keuhkojen tulehdusreaktioon, keuhkojen hiussuonten vaurioon, nesteen vuotamiseen keuhkorakkuloihin sekä lopulta palautumattomaan keuhkovaurioon ja kuolemaan.

Hyvin suuret hapen osapaineet aiheuttavat myös keskushermoston toimintahäiriöitä. Tavanomaista suuremmille paineille altistuvat esimerkiksi sukeltajat. Tavallisin ilmentymä on äkillinen tajunnan menetys ja kouristelu. Veden alla seurauksena voi olla hukkuminen. Ylipainekammiossa tilanne on helposti hoidettavissa vaihtamalla hengityskaasuksi ilma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paineilmaa hengittäessä happi muuttuu keskushermostolle myrkylliseksi viimeistään 66 metrin sukellussyvyydessä, sataprosenttinen happi jo kuuden metrin syvyydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Timo Jama


anestesiologian erikoislääkäri


Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ensihoitokeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla