Makureseptorit sijaitsevat makusilmuissa, ja niitä on kielen muutamassa sadassa makunystyssä keskimäärin 4600.

Sieninystyjen määrä vaihtelee voimakkaasti yksilöittäin. Makusilmujen määrä vaihtelee eräiden havaintojen mukaan 400 ja 7000 silmun välillä. Sieninystyjen ja makusilmujen määrä vaikuttaa jonkin verran makujen voimakkuuden kokemiseen. Erityisesti herkkyys karvaalle maulle näyttää lisäävän ruokavastenmielisyyksiä eli aversioita.

Sanalla "maku" ei yleensä kuitenkaan tarkoiteta pelkästään makusilmujen välittämiä aistimuksia, kuten makeaa, suolaista, hapanta ja karvasta. Arkikielessä maku viittaa ruoan koko aistittavaan laatuun, siis myös aromiin, rakenteeseen, lämpötilaan ja jopa ulkonäköön. Näillä kaikilla on omat aistimekanisminsa. Esimerkiksi hajuaistin herkkyys vaikuttaa huomattavasti ruoka-aistimuksiin.

Biologinen varustus, esimerkiksi makureseptorit, suuntaavat yksilöllisiä mieltymyksiä kuitenkin vähän verrattuna ympäristön vaikutukseen. Makutottumukset - siis tietynlaisen aistittavan laadun arvostaminen ruoassa - ovat suuressa määrin kulttuurin ja sosiaalistumisen tuotetta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1996

Vastaaja:


Hely Tuorila


Elintarviketieteen tohtori, apulaisprofessori (elintarvikkeiden aistinvarainen laatututkimus) Elintarviketeknologian laitos


Elintarviketeknologian laitos, Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti