Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2012

Kyllä.

Mies voi tunnistaa munasolun irtoamisen, mutta kyse ei ole tietoisesta haistamisesta vaan vaistonvaraisesta käyttäytymisestä.

Munasolu irtoaa kuukautiskierron keskivaiheilla, jolloin myös hedelmöityminen on todennäköisintä. Julkaisimme Suomessa vajaat kymmenen vuotta sitten tutkimuksen, jossa 81 kuukautiskierron eri vaiheissa olevaa nuorta naista puki peräkkäisinä päivinä päälleen saman t-paidan. Sen jälkeen 43 koehenkilöä sai haistella paitoja ja panna ne paremmuusjärjestykseen. Naispuoliset haistelijat eivät löytäneet merkittäviä eroja, mutta miehet kokivat miellyttävimpinä ovuloivien naisten paidat.

Ovulaatio jäi kuitenkin haistamatta, jos nainen käytti ehkäisypillereitä. Koska pillerit sammuttavat tiettyjen kuukautiskierron keskivaiheilla piikittävien hormonien tuotannon, on oletettavaa, että miesten tunnistama tuoksu on peräisin juuri näistä hormoneista.

Vastaaja:


Peter Eriksson


biokemian dosentti


Helsingin yliopiston Hjelt-instituutti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti