Pääsääntöisesti jätteiden poltto on kielletty sekä taajama- että haja-asutusalueella.

Kuitenkin lämmitystarkoituksessa saa polttaa paperia, pahvia ja kartonkia esimerkiksi muiden polttoaineiden sytyttämiseksi tai niiden lisänä. Pelkän sanomalehti- tai muun paperin polttaminen omakotitalon lämpökattilassa on työlästä ja tehotonta. Sen suuri tuhkapitoisuus (10-30%) hidastaa ja haittaa palamista. Epätäydellisen palamisen seurauksena syntyy runsaasti palamatonta hiiltä sisältävää tuhkaa, joka tukkii helposti arinat. Lisäksi piipusta tupruaa ympäristöön paljon häkää ja hiilivetyjä.

Mitä laadukkaampi paperi, sitä suuremmat haitat. Esimerkiksi aikakauslehtipaperissa on täyteaineena runsaasti erilaisia mineraaleja, jotka lisäävät poltettaessa syntyvän tuhkan määrää. Laatupaperien polttaminen aiheuttaa myös raskasmetallipäästöjä, sillä värikkäiden painotuotteiden metallipohjaiset väripigmentit voivat polttolämpötiloissa höyrystyä ilmaan.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1998

Vastaaja:


Markku Orjala


erikoistutkija


VTT Energia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Saa polttaa, anna mennä vaan. Ulkomailla myydään myös käsikäyttöisiä briketöintipuristimia, joilla paperista tai paperimassasta puristetaan vähän pidempään palavia harkkoja.

Toki laki sanoo, että ainoastaan hyvät veljet Lassela+Tikanpuro saavat polttaa paperia, jota sinä olet velvollinen heille tuottamaan, mutta sinä ja minä emme voi sitä tietää. Itsenäisyyspäivän kunniaksi suosittelen tekemään itsenäisiä päätöksiä ja turvautumaan lakiin silloin, jos joku kuolee.

En silti suosittele tekemään kolme päivää haisevaa kitunotskia kotitalousjätteistä.

JoukoA
Seuraa 
Viestejä622

Paperi olisi kiitollinen aihe direktiivinikkareille ja verolakien säätäjille. Sen ominaisuuksia ei ole vielä viritelty toppia lähellekään. Jos itse olisin rahan  ja tekemisen puutteessa lähtisin tähän suuntaan:

 

  PAINOMUSTE  --- voisi olla biohajoavaa joka katoaa näkyvistä muutaman päivän kuluttua -- painotuotteen valmistaja olisi pakotettu takaisinkeruuseen ja uusiokäyttöön.  Myrkyttömien painovärien säilymisaikaa voisi jatkaa esimerkiksi UV-säteilyttämällä. 

 

 POLTTAMINEN  --- Metalli-,  myrkkyvapaa paperi olisi puhtasta    poltettavaa hakkeen/sekajätteen lisänä. Pienlaitoksissa voisi polttaa pelkää paperia asianmukaisilla laitteilla. Repijälaitteen tuottama silppu syötetään minikokoiseen vasaramyllyyyn jonka tuottama paperipöly poltetaan lämmöksi ja sähköksi.   Savukaasujen takaisnkierrätyksellä palamislämpö pidetään korkealla myös osakuormalla joten on/off -käyttöä voidaan vähentää.Tämä mahdolloistaa myös stirlig -koneen käytön  katkottomaan sähköntuotantoon.

 

Kiikkustuoliskeptikko

Sisältö jatkuu mainoksen alla