Pääsääntöisesti jätteiden poltto on kielletty sekä taajama- että haja-asutusalueella.

Kuitenkin lämmitystarkoituksessa saa polttaa paperia, pahvia ja kartonkia esimerkiksi muiden polttoaineiden sytyttämiseksi tai niiden lisänä. Pelkän sanomalehti- tai muun paperin polttaminen omakotitalon lämpökattilassa on työlästä ja tehotonta. Sen suuri tuhkapitoisuus (10-30%) hidastaa ja haittaa palamista. Epätäydellisen palamisen seurauksena syntyy runsaasti palamatonta hiiltä sisältävää tuhkaa, joka tukkii helposti arinat. Lisäksi piipusta tupruaa ympäristöön paljon häkää ja hiilivetyjä.

Mitä laadukkaampi paperi, sitä suuremmat haitat. Esimerkiksi aikakauslehtipaperissa on täyteaineena runsaasti erilaisia mineraaleja, jotka lisäävät poltettaessa syntyvän tuhkan määrää. Laatupaperien polttaminen aiheuttaa myös raskasmetallipäästöjä, sillä värikkäiden painotuotteiden metallipohjaiset väripigmentit voivat polttolämpötiloissa höyrystyä ilmaan.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1998

Vastaaja:


Markku Orjala


erikoistutkija


VTT Energia

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Voiko omakotitalossa huoletta polttaa paperia?

Saa polttaa, anna mennä vaan. Ulkomailla myydään myös käsikäyttöisiä briketöintipuristimia, joilla paperista tai paperimassasta puristetaan vähän pidempään palavia harkkoja. Toki laki sanoo, että ainoastaan hyvät veljet Lassela+Tikanpuro saavat polttaa paperia, jota sinä olet velvollinen heille tuottamaan, mutta sinä ja minä emme voi sitä tietää. Itsenäisyyspäivän kunniaksi suosittelen tekemään itsenäisiä päätöksiä ja turvautumaan lakiin silloin, jos joku kuolee. En silti suosittele tekemään...
Lue kommentti
JoukoA
Seuraa 
Viestejä622
Liittynyt15.7.2009

Voiko omakotitalossa huoletta polttaa paperia?

Paperi olisi kiitollinen aihe direktiivinikkareille ja verolakien säätäjille. Sen ominaisuuksia ei ole vielä viritelty toppia lähellekään. Jos itse olisin rahan ja tekemisen puutteessa lähtisin tähän suuntaan: PAINOMUSTE --- voisi olla biohajoavaa joka katoaa näkyvistä muutaman päivän kuluttua -- painotuotteen valmistaja olisi pakotettu takaisinkeruuseen ja uusiokäyttöön. Myrkyttömien painovärien säilymisaikaa voisi jatkaa esimerkiksi UV-säteilyttämällä. POLTTAMINEN --- Metalli-, myrkkyvapaa...
Lue kommentti

Kiikkustuoliskeptikko

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti