Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2009

Toistaiseksi vain raudanpuute on kytkeytty poikkeukselliseen ruoanhimoon.

Tilaa kutsutaan pica-oireyhtymäksi; nimi juontunee harakan (lat. pica) tavasta kerätä outoja esineitä.

Yleisimpiä pican kohteita ovat jää, muurilaasti ja savi, mutta myös porkkanan ja sellerin sekä jyvien ja pähkinöiden himoa esiintyy. Oudot halut häviävät, kun raudanpuutos korjaantuu, mutta oireilun yhteys rautaan ei ole suoraviivainen. Jotkut ovat sitä mieltä, että pica johtaa puutteeseen eikä toisinpäin, sillä himon tyyppikohteet sisältävät rautaa hyvin niukasti, jos lainkaan.

Pica luokitellaan syömishäiriöksi. Meillä se on hyvin harvinainen, mutta primitiivisissä yhteisöissä sitä tavataan melko yleisesti.

Etenkin raskaana olevilla naisilla esiintyy muun muassa suklaan, lihan, maksan ja suolan himoa. Koska halutut ruoat ovat ravinteikkaita, himoa on pidetty ravintoaineiden puutteena, mutta kyseessä lienee ennemmin mieliteko. Tämän puolesta puhuu se, että himon ulkopuolelle jää monia ravintoarvoltaan yhtä hyviä ruokia. Maitoa himoitaan paljon harvemmin kuin suklaata, ja suolaa kaipaavat syövät mieluummin oliiveja tai metvurstia kuin suolaa.

Monilla naisilla esiintyy makeanhimoa myös tietyssä kuukautiskierron vaiheessa sekä syksyllä valon määrän vähetessä. Tämäkään ei johdu ravintoaineiden puutteesta, vaan makeiden ruokien ajatellaan lisäävän aivojen välittäjäaineena toimivan serotoniinin määrää.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


sisätautiopin dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla