Välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen voi korvata sopivalla annoksella pillereitä, mutta tyydyttävää ruokakokonaisuutta niistä ei saa.Ensimmäisen ongelman muodostaa ruoan- energiamäärä. Ihmisen pitää päivässä saada noin varttikilo tärkkelystä ja sokereita, satakunta grammaa proteiineja ja 50 grammaa rasvoja, joten pillereistä koostuisi aikamoinen keko. Toisen ongelman muodostaa kuitu, jota suoli kunnolla toimiakseen tarvitsee kohtuullisia määriä. Avaruuslennoilla, joilla on käytetty pieneen tilavuuteen puristettua sissimuonaa, ummetuksesta voi olla jotain hyötyäkin, mutta täällä maassa on hyvä nauttia säännöllisesti kuitupitoisia ruokia.

Vaikka uskoisi saavansa kaiken välttämättömän pillereistä, jotakin tärkeää voi jäädä puuttumaan. Esimerkiksi kasvisruoan karotenoidit ja flavonoidit ovat terveydelle hyödyllisiä, vaikka eivät välttämättömiä olisikaan.
Pelkkien pillereiden syöjälle jää myös nälkä. Tehokkaimmin nälän pitää kurissa kuitu- ja proteiinipitoinen ruoka. Ja sitten on muistettava vielä ruoan herkullisuuskin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2005

Vastaaja:


Antti Aro


professori


Helsinki

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Voiko ruoan korvata ravintopillereillä?

^Kirjoitat ehkä kevytmielisesti, mutta asiallisesti. Lemmikkimme syövät tarkasti laadittua sapuskaa, joka sisältää monipuolisesti kutakuinkin kaiken, jota niiden elimistöt tarvitsevat. Karva kiiltää, kirsu on sopivan kylmä ja kostea ja silmät loistavat kiitollisena hyvästä hoivasta. Miksi ei siis tehtäisi ihmiselle sopivaa vastaavaa tuotetta, jolle olisi ensi vastustuksen hälvettyä vaikka kuinka paljon käyttöä. Katastrofialueille laivataan säkkitolkulla maitojauhetta, jotta lapset saadaan...
Lue kommentti
Paul M
Seuraa 
Viestejä8613
Liittynyt16.3.2005

Voiko ruoan korvata ravintopillereillä?

Sitäpaitsi koirat voivat todella hyvin nappuloilla. Moni koira on ongelmainen. Noita koiria käytetään jätemyllynä. Nappulakoirille kun antaa pussin ohjeen mukaan, niin koirat pysyvät vireessä eli normaalipainossa, vatsa kunnossa ja turkki kiiltää. Hyvinvointisysteemin ihmisten ongelma on se, että kaikki ateriat ovat herkkuaterioita. Lisäksi on opetettu venyttämään vatsalaukkua isolla vihanneskasalla ennen pääruokaa. Ei tämmöistä lihavuusongelmaa ollut ennen 70-lukua. Sodan jälkeen syötiin...
Lue kommentti

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018