Välttämättömien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen voi korvata sopivalla annoksella pillereitä, mutta tyydyttävää ruokakokonaisuutta niistä ei saa.Ensimmäisen ongelman muodostaa ruoan- energiamäärä. Ihmisen pitää päivässä saada noin varttikilo tärkkelystä ja sokereita, satakunta grammaa proteiineja ja 50 grammaa rasvoja, joten pillereistä koostuisi aikamoinen keko. Toisen ongelman muodostaa kuitu, jota suoli kunnolla toimiakseen tarvitsee kohtuullisia määriä. Avaruuslennoilla, joilla on käytetty pieneen tilavuuteen puristettua sissimuonaa, ummetuksesta voi olla jotain hyötyäkin, mutta täällä maassa on hyvä nauttia säännöllisesti kuitupitoisia ruokia.

Vaikka uskoisi saavansa kaiken välttämättömän pillereistä, jotakin tärkeää voi jäädä puuttumaan. Esimerkiksi kasvisruoan karotenoidit ja flavonoidit ovat terveydelle hyödyllisiä, vaikka eivät välttämättömiä olisikaan.
Pelkkien pillereiden syöjälle jää myös nälkä. Tehokkaimmin nälän pitää kurissa kuitu- ja proteiinipitoinen ruoka. Ja sitten on muistettava vielä ruoan herkullisuuskin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2005

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Antti Aro


professori


Helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

^Kirjoitat ehkä kevytmielisesti, mutta asiallisesti. Lemmikkimme syövät tarkasti laadittua sapuskaa, joka sisältää monipuolisesti kutakuinkin kaiken, jota niiden elimistöt tarvitsevat. Karva kiiltää, kirsu on sopivan kylmä ja kostea ja silmät loistavat kiitollisena hyvästä hoivasta. Miksi ei siis tehtäisi ihmiselle sopivaa vastaavaa tuotetta, jolle olisi ensi vastustuksen hälvettyä vaikka kuinka paljon käyttöä.

Katastrofialueille laivataan säkkitolkulla maitojauhetta, jotta lapset saadaan jotenkin ruokittua. Miksi ei samalla voitaisi huolehtia myös muun väestön ravitsemuksesta tarjoamalla säilyviä kuivamuonia, joiden koostumuksesta vastaisivat etevimmät ravitsemusasiantuntijat?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Sitäpaitsi koirat voivat todella hyvin nappuloilla. Moni koira on ongelmainen. Noita koiria käytetään jätemyllynä. Nappulakoirille kun antaa pussin ohjeen mukaan, niin koirat pysyvät vireessä eli normaalipainossa, vatsa kunnossa ja turkki kiiltää.

Hyvinvointisysteemin ihmisten ongelma on se, että kaikki ateriat ovat herkkuaterioita. Lisäksi on opetettu venyttämään vatsalaukkua isolla vihanneskasalla ennen pääruokaa. Ei tämmöistä lihavuusongelmaa ollut ennen 70-lukua. Sodan jälkeen syötiin pitkään yksinkertaisesti.

Tänä päivänä kaipaisi ihmisten nappuloita. Samaa nappulaa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Pääosin. Missä  ovat oikeat masterchefit pelastamaan ihmiskunta nappuloilla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla