Samaanit voivat parantaa monia sairauksia, joissa lääketiede tuntuu olevan tehoton.

Vastaavasti lääketiede parantaa sairauksia, joihin samaanien keinot eivät pure.

Monissa arkaaisissa kulttuureissa sairaudet tulkitaan pahojen henkien aiheuttamiksi tai vihamielisten ihmisten kirouksista johtuviksi. Samaani voi etsiä kirouksille vastaloitsuja tai esimerkiksi imeä pahan hengen pois.
Samaaneilla on myös käytössään lääkekasveja, joilla on tunnettuja hoitavia vaikutuksia.

Samaani tulkitsee oireita oman kansansa uskomusten näkökulmasta. Hän ei selitä ainoastaan sairautta, vaan hänen ”diagnoosistaan” käy ilmi, mikä on ihmisten paikka kosmoksessa ja miten ihmisten tulisi elää sen osana. Samaani saattaa siis olla jopa lääkäriä tehokkaampi vaikeista elämäntilanteista juontavien stressisairauksien hoidossa, koska samaani hoitaa koko ihmistä ja yhteisöä eikä vain oireita.

Syövän tai muun parantumattoman taudin aikana ihmiset etsivät yleensä apua useilta eri samaaneilta ja alkavat epäillä heidän voimiaan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2001

Vastaaja:


Matti Kamppinen


kulttuuriantropologian dosentti


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Shamaani eli kiinteästi yhteisönsä elämää tuntien kaikkien elämän liki. Kriisit hän huomasi ja tunsi ihmisen reakointitavan  niihin. Lepytteli tai komensi ja antoi troppia tai trippiä lisäksi. Hän oli se mikä auttoi kun muut keinot vain sotkivat asiaa.

Mitä vartin vastaanottoajalla lääkäri tuikituntemattomasta osaa päätellä. Määrää vain nappeja jotka voisivat olla kalkkiakin. Yllättävän monen vaivan syy on reaktio stressiin josta vatsa oireilee, uni katkeilee ja rasitustaso äkisti kohoaa. Ihminen hätääntyy ja olo käy kurjemmaksi. Ihminen reakoi samoin kuin alkukantainen esi-isänsä oikeaa hengen uhkaa vastaan ... kun laskut alkaa kasaantua.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Aweb

Jos shamaanilla on käytössään toimiva hoitomuoto, miksi se ei muka olisi nykylääketieteen käytettävissä myös?

Kai nuo menee niinkin, että se shamaani käyttää jotain luonnonyrttiä, ja lääketiede siitä samasta yrtistä eristettyä, vaikuttavaa ainesosaa. Kumpi sitten toimii paremmin, paju vai asperiini?

Muistelisin että juurikin taannoin jossain Michael Mosleyn tiededokumentissa joku tyyppi sanoi että on naurettavaa väittää että tuollainen paju tehoaa, koska kyseisestä pajusta ei saada uutettua minkäänlaista lääkettä, vaan aspiriini on täysin synteettinen tuote. Ja oliko se vielä kivihiilestä uutettu, eikä kasvista? Harmi kun en nyt asiaa ihan tarkkaan muista.

Mutta mikäli pajussa tosiaan on edes jotain sellaista ainetta mitä aspiriinissakin, niin onhan se mielenkiintoista jos shamaanit yms. parantajat ovat sitä tajunneet käyttää jo ammoisina aikoina. Ja jos se ei ole mitään parantanut, niin miksi sitä sitten on käytetty? Huvin vuoksi?

Erityinen mysteeri on se että kun Etelä-Amerikassa käytetään ayahuascaa, niin kyseiseen psykedeeliinhän tarvitaan yhden tietyn kasvin lisäksi myös apukasvi, että varsinainen halluja aiheuttava ainesosa alkaa vaikuttamaan ihmisen elimistössä. Jos pelkästään huumekasvia syödään, vatsahapot polttavat sen ja mitään ei tapahdu. Mistä väki on hoksannut että nyt kun nappaan yhtä toista kasvia, niin saan ekaksi syömästäni kasvista kivat hallut, kun ei väki ole mistään voinut tietää että siitä hallukasvista halluja saa, kun ei ole saanut?

Shamaanit sanovat että kasvit itse kertoivat asian heille...

(Ja minähän en mitään samaani-sanaa käytä, on se jännä että pitää kaikkialta ronkkia sitä h-kirjainta pois.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla