Samaanit voivat parantaa monia sairauksia, joissa lääketiede tuntuu olevan tehoton.

Vastaavasti lääketiede parantaa sairauksia, joihin samaanien keinot eivät pure.

Monissa arkaaisissa kulttuureissa sairaudet tulkitaan pahojen henkien aiheuttamiksi tai vihamielisten ihmisten kirouksista johtuviksi. Samaani voi etsiä kirouksille vastaloitsuja tai esimerkiksi imeä pahan hengen pois.
Samaaneilla on myös käytössään lääkekasveja, joilla on tunnettuja hoitavia vaikutuksia.

Samaani tulkitsee oireita oman kansansa uskomusten näkökulmasta. Hän ei selitä ainoastaan sairautta, vaan hänen ”diagnoosistaan” käy ilmi, mikä on ihmisten paikka kosmoksessa ja miten ihmisten tulisi elää sen osana. Samaani saattaa siis olla jopa lääkäriä tehokkaampi vaikeista elämäntilanteista juontavien stressisairauksien hoidossa, koska samaani hoitaa koko ihmistä ja yhteisöä eikä vain oireita.

Syövän tai muun parantumattoman taudin aikana ihmiset etsivät yleensä apua useilta eri samaaneilta ja alkavat epäillä heidän voimiaan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2001

Vastaaja:


Matti Kamppinen


kulttuuriantropologian dosentti


Turun yliopisto

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Voiko samaani oikeasti parantaa?

Shamaani eli kiinteästi yhteisönsä elämää tuntien kaikkien elämän liki. Kriisit hän huomasi ja tunsi ihmisen reakointitavan niihin. Lepytteli tai komensi ja antoi troppia tai trippiä lisäksi. Hän oli se mikä auttoi kun muut keinot vain sotkivat asiaa. Mitä vartin vastaanottoajalla lääkäri tuikituntemattomasta osaa päätellä. Määrää vain nappeja jotka voisivat olla kalkkiakin. Yllättävän monen vaivan syy on reaktio stressiin josta vatsa oireilee, uni katkeilee ja rasitustaso äkisti kohoaa...
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Voiko samaani oikeasti parantaa?

Aweb 10.10.2014 klo 13:20 Jos shamaanilla on käytössään toimiva hoitomuoto, miksi se ei muka olisi nykylääketieteen käytettävissä myös? Kai nuo menee niinkin, että se shamaani käyttää jotain luonnonyrttiä, ja lääketiede siitä samasta yrtistä eristettyä, vaikuttavaa ainesosaa. Kumpi sitten toimii paremmin, paju vai asperiini? Muistelisin että juurikin taannoin jossain Michael Mosleyn tiededokumentissa joku tyyppi sanoi että on naurettavaa väittää että tuollainen paju tehoaa, koska kyseisestä...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti