Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2008

Kyllä voi, varsinkin jos kyseessä on rinovirus, joka on yleisin flunssan syy.

Elimistön puolustusjärjestelmä tuottaa rinoviruksille vain hyvin heikon immuunivasteen, minkä vuoksi sama virus saattaa livahtaa muuntumatta immuunijärjestelmän ohitse heti uudestaan. Näin flunssan ensimmäisenä sairastanut pikkulapsi voi saada viruksen takaisin äidiltään, isältään tai sisaruksiltaan.

Toisekseen rinoviruksesta esiintyy useita tyyppejä, eikä yhtä vastaan kehittynyt heikko immuunivaste suojaa toiselta. Oireet ovat eri tyypeillä samat, joten virus tulkitaan helposti ”samaksi”.

Flunssaa aiheuttavat myös adenovirukset, rs-virukset ja parainfluenssavirukset. Ne synnyttävät kuitenkin voimakkaan immuunivasteen, eikä niitä yleensä sairasteta heti uudestaan. Tosin pikkulasten immuunivaste saattaa näidenkin virusten kohdalla jäädä niin vajavaiseksi, että he voivat saada saman taudin pian.

Vastaaja:


Veijo Hukkanen


mikrobiologian professori


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1428

Viruksen voi aina saada. Sairastuminen on sitten oma keissinsä erikseen.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sisältö jatkuu mainoksen alla