Kyllä voi, mutta sydänlihaksesta lähtöisin oleva syöpä on erittäin harvinainen.

Amerikkalaisen aineiston mukaan sydänsyöpiä rekisteröidään vuosittain vähemmän kuin yksi miljoonaa asukasta kohden. Yleisempää on, että muista kudoksista, erityisesti keuhkoista, alkanut syöpä leviää myös sydämeen. Etäpesäkkeitä löytyy sydämestä noin kymmenessä prosentissa kuolemaan johtavista syövistä. Ainoastaan hiukset ja kynnet ovat turvassa syövältä, mutta hiustuppeen ja kynsivalleihin se kyllä voi iskeä.

Syöpä saa alkunsa, kun solun perimään kertyy virheitä, jotka suistavat sen jakautumaan holtittomasti. Suuri osa virheistä syntyy solujen monistuessa, joten syöpä kehittyy useimmiten tiuhaan uusiutuvista solutyypeistä, kuten epiteelisoluista. Niitä on runsaasti suolistossa, keuhkoissa, rintakudoksessa sekä ihossa ja rauhasissa. Sydänlihassolukon uusiutuminen on vähäistä, joten virheitäkin syntyy vähän. Luultavasti sydänsyövän harvinaisuuteen on muitakin syitä, mutta niitä ei vielä tunneta.

Noin kolme neljäsosaa sydämen kasvaimista on hyvänlaatuisia. Nekin voivat olla hengenvaarallisia, mikäli ne haittaavat sydämen toimintaa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Matti Rautalahti


Ylilääkäri


Suomen Syöpäyhdistys

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla