Kyllä voi! Olen murskannut raakatimantteja tutkimuksia varten lasten leikkivasaralla.

Kovakin materiaali voi olla haurasta, ja timantti on vain hiukan muita jalokiviä iskunkestävämpi. Timantin hauraus johtuu paljolti alttiudesta lohjeta timanttikiteen neljän oktaedripinnan suunnissa. Tämä tekee myös timantinhionnan mahdolliseksi.

Periaatteessa timanttia ei pitäisi kyetä hiomaan, sillä se on kovin tunnettu luonnon mineraali. Menetelmä olikin satoja vuosia varjeltu ammattisalaisuus. Hiojat murskasivat timanttisiruja metallihuhmareessa jauheeksi ja sekoittivat sen oliiviöljyyn hiontatahnaksi. Tahna puri, koska murskeessa on suhteellisen paljon oktaedripintojen suuntaisia timanttisiruja. Ne ovat jonkin verran muita kidesuuntia kovempia.

Sahan- ja poranterien mikrokiteiset teollisuustimantit ovat jalokivitimantteja kestävämpiä, sillä niistä puuttuvat haurastavat lohkosuunnat. Suomeen vuonna 1971 pudonneesta Haverön kivimeteoriitista on pari vuotta sitten havaittu tieteelle uusia timanttimaisia hiilimineraaleja, jotka vaikuttavat teollisuustimanttejakin kovemmilta ja kestävämmiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Kari A. Kinnunen


erikoistutkija


Geologian tutkimuskeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla