Kyllä voi! Olen murskannut raakatimantteja tutkimuksia varten lasten leikkivasaralla.

Kovakin materiaali voi olla haurasta, ja timantti on vain hiukan muita jalokiviä iskunkestävämpi. Timantin hauraus johtuu paljolti alttiudesta lohjeta timanttikiteen neljän oktaedripinnan suunnissa. Tämä tekee myös timantinhionnan mahdolliseksi.

Periaatteessa timanttia ei pitäisi kyetä hiomaan, sillä se on kovin tunnettu luonnon mineraali. Menetelmä olikin satoja vuosia varjeltu ammattisalaisuus. Hiojat murskasivat timanttisiruja metallihuhmareessa jauheeksi ja sekoittivat sen oliiviöljyyn hiontatahnaksi. Tahna puri, koska murskeessa on suhteellisen paljon oktaedripintojen suuntaisia timanttisiruja. Ne ovat jonkin verran muita kidesuuntia kovempia.

Sahan- ja poranterien mikrokiteiset teollisuustimantit ovat jalokivitimantteja kestävämpiä, sillä niistä puuttuvat haurastavat lohkosuunnat. Suomeen vuonna 1971 pudonneesta Haverön kivimeteoriitista on pari vuotta sitten havaittu tieteelle uusia timanttimaisia hiilimineraaleja, jotka vaikuttavat teollisuustimanttejakin kovemmilta ja kestävämmiltä.

Vastaaja:


Kari A. Kinnunen


erikoistutkija


Geologian tutkimuskeskus

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti