Tekoälyllä kannattaisi vahvistaa kansanvaltaa. Kuva: Shutterstock
Tekoälyllä kannattaisi vahvistaa kansanvaltaa. Kuva: Shutterstock

Konepäättäjä ei tavoita kansalaisten tahtotilaa.

Poliitikkoja ei nykytilanteessa voi korvata tekoälyllä. Tämä johtuu siitä, että tulevaisuutta koskevia päätöksiä tehtäessä on otettava huomioon kansalaisten tahtotila kokonaisuutena. Tekoäly on edistynyt tulevaisuuden ennustamisessa, mutta päätöksenteon kokonaisvaltainen hahmottaminen on edelleen ihmisen vahvuus.

Konepäättäjien hyödyntämisen sijasta tekoälyllä kannattaa vahvistaa kansanvaltaa. Päätöksenteko voidaan tuoda lähemmäksi kansalaisia. Tekoälyn sekä puhe- ja kieliteknologian avulla miljoonatkin ihmiset voivat halutessaan osallistua päätöksentekoon. Tällä tavalla voidaan vähentää vallan väärinkäyttöä.

Haasteena on järjestää päätöksenteko niin, että ihmisten tahtotilat yhdistetään asiantuntijaosaamiseen. Uuden sillan rakentaminen johonkin paikkaan on poliittinen päätös. Sillan suunnittelu ja rakentaminen on asiantuntijatyötä, ei äänestysten aihe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monia asiantuntijatöitä korvataan osittain tekoälyllä yhä enemmän. Esimerkiksi lääketieteellinen diagnoosi ja hoitopäätökset ovat jo siirtymässä koneiden tehtäväksi. Suomalaissyntyinen, Pittsburghissa professorina toimiva Tuomas Sandholm on kehittänyt tekoälyjärjestelmän, joka tekee suuren osan munuaissiirtopäätöksistä Yhdysvalloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Timo Honkela,

digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla