Mikä on myrkkyä meille, on myrkkyä myrkkyä myös koiralle. Kuva: Shutterstock
Mikä on myrkkyä meille, on myrkkyä myrkkyä myös koiralle. Kuva: Shutterstock

Kyllä, mutta myrkynsieto vaihtelee lajista toiseen.

Monet sorkkaeläimet ja jyrsijät käyttävät ravinnokseen suursienten itiöemiä, ja joidenkin Australian pienten pussieläinten ravinto koostuu valtaosin sienten maanalaisista itiöemistä. Useat eläimet syövät myös myrkyllisiä sieniä, mutta myrkynsieto vaihtelee lajista toiseen. Kaikilla sitä ei ole ollenkaan.

Esimerkiksi koirille myrkyllisiä ovat periaatteessa samat sienilajit kuin ihmiselle. Märehtijöillä taas pötsin symbionttiset mikrobit voivat hajottaa sienimyrkkyjä.

Myrkyllisiä yhdisteitä on kehittynyt sienten itiöemiin ainakin osin lisääntymistä varmistamaan. Yhdisteet estävät eläimiä tuhoamasta itiöemiä tai lykkäävät niiden syöntiä, kunnes itiöt ovat kypsiä ja valmiita leviämään. Eläimet voivat myös oppia välttämään myrkyllisiä lajeja, jos syönnistä seuraa myrkytysoireita.

Sienisääskien toukat käyttävät ainoaksi ravinnokseen itiöemiä, ja ne syövät myös ihmiselle myrkyllisiä lajeja, kuten kärpässieniä, ja ihmisen ruoansulatuskanavaa ärsyttäviä kirpeitä rouskuja. Myös etanat ja kovakuoriaisten toukat syövät myrkkysieniä.

Itiöemät eivät yleensä ole kauttaaltaan yhtä myrkyllisiä, vaan myrkkyä on usein enemmän heltoissa ja pilleissä kuin mallossa. Myrkkypitoisuus voi myös alentua itiöiden kypsyessä. Oravat taas ripustavat itiöemiä kuivumaan talviravinnoksi oksanhankoihin. Todennäköisesti kuivatus vähentää myrkkyä.

Vastaajana Annamari Markkola,

yliopistotutkija, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2016

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018