Ei.

Suoliston bakteerien käymistuotteena syntyy tosin jatkuvasti hieman alkoholia. Tämä sisäsyntyinen alkoholi palaa maksassa, ja siksi veren alkoholipitoisuus jää hyvin matalaksi, alle 0,01 promilleen.

Monet makeiset ja juomat sisältävät pieniä määriä alkoholia. Ne voivat nostaa hetkellisesti suun limakalvojen ja uloshengitysilman alkoholipitoisuutta. Esimerkiksi vastikään syödyn pastillin alkoholi haihtuu suoraan alkometriin. Liköörikohvehdin jälkeen puhalluslukema saattaa pompata jopa kahteen promilleen. Lyhytaikainen piikki ei vaikuta veren alkoholipitoisuuteen eikä kuskin suorituskykyyn. Poliisit tuntevat ilmiön ja teettävät tarvittaessa varmistuspuhalluksen.

Suomessa rattijuoppouden raja on 0,5 promillea, mutta julkisuudessa on käyty keskustelua sen pudottamisesta 0,2:een.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2001

Vastaaja:


Peter Eriksson


erikoistutkija


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Tunnetaan tapauksia missä täysraitis henkilö on joutunut sairaalaan alkoholimyrkytyksen vuoksi, äskettäin yksi tapaus pohjois-amerikassa. Syynä oli ollut oluthiiva suolistossa.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Sisältö jatkuu mainoksen alla