Ei.
Suoliston bakteerien käymistuotteena syntyy tosin jatkuvasti hieman alkoholia. Tämä sisäsyntyinen alkoholi palaa maksassa, ja siksi veren alkoholipitoisuus jää hyvin matalaksi, alle 0,01 promilleen.
Monet makeiset ja juomat sisältävät pieniä määriä alkoholia. Ne voivat nostaa hetkellisesti suun limakalvojen ja uloshengitysilman alkoholipitoisuutta. Esimerkiksi vastikään syödyn pastillin alkoholi haihtuu suoraan alkometriin. Liköörikohvehdin jälkeen puhalluslukema saattaa pompata jopa kahteen promilleen. Lyhytaikainen piikki ei vaikuta veren alkoholipitoisuuteen eikä kuskin suorituskykyyn. Poliisit tuntevat ilmiön ja teettävät tarvittaessa varmistuspuhalluksen.
Suomessa rattijuoppouden raja on 0,5 promillea, mutta julkisuudessa on käyty keskustelua sen pudottamisesta 0,2:een.
Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2001
Vastaaja:
Peter Eriksson
erikoistutkija
Kansanterveyslaitos
Voivatko sokeripitoiset ruoat ja juomat nostaa veren alkoholipitoisuuden rattijuoppousrajalle?
Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro