Piikit putoavat yksitellen ja kasvavat uudestaan noin vuoden välein. Kuva: Getty Images
Piikit putoavat yksitellen ja kasvavat uudestaan noin vuoden välein. Kuva: Getty Images

Jos siili pelästyy eikä pääse pakoon, se pörhistäytyy palloksi.

Vastasyntynyt siili on pehmeä, mutta ihon alla odottavat piikit tunkeutuvat esiin muutamassa tunnissa. Kuuden viikon ikäisenä poikasen on selvittävä omillaan, ja silloin sen turkki kelpaa siilipuolustukseen. Siili suojautuu vetäytymällä parissa sekunnissa palloksi, kun se kokee olonsa uhatuksi eikä pääse pakoon. Yhtäkkiä hyökkääjää kohti sojottaa noin 7 000 vahvaa, rakenteeltaan kennomaista ja joustavaa piikkiä, joista jokaista ohjaa oma lihaksensa.

Tiiviiseen sykkyrään pystyvät käymään käsiksi vain mäyrä, huuhkaja ja joskus kettu. 

Petoja pahempia vaaroja siilille ovat kuitenkin elinympäristöjen pirstoutuminen, liikenteen lisääntyminen ja liian siistit pihat, joista puuttuu piilopaikkoja. Tämä on osoitettu Britanniassa, jossa kansalaisille rakasta lajia on tutkittu paljon. Saarivaltakunnan siilikanta on kutistunut viime vuosikymmenten aikana vähintään kolmanneksella. Myös Suomessa siilejä on monien mielestä entistä vähemmän. Täällä niiden määrää ei tosin ole ikinä seurattu kunnolla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesän Tiede Luonto kertoo myös tavallisimmista pilvistä, joista voi yrittää ennustaa säätä, ja siitä, miksi sudenkorento on tavattoman tehokas saalistaja. Lehti ilmestyy 11. heinäkuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla