Koivun kylkeen ilmestyi kasvain, kun Luonnonvarakeskuksen tutkijat olivat ujuttaneet pakurikääpärihmastoa puun sisään. Kuva: Pyry Veteli
Koivun kylkeen ilmestyi kasvain, kun Luonnonvarakeskuksen tutkijat olivat ujuttaneet pakurikääpärihmastoa puun sisään. Kuva: Pyry Veteli

Röpelöisiä koivun kasvaimia on iät ajat käytetty kansanlääkinnässä, ja nykypäivänäkin moni uskoo niiden tehoon.

Pakurikääpä lahottaa koivun hengiltä, mutta lukemattomat ihmiset nauttivat sen rihmastoista valmistettuja tuotteita terveyssyistä. Niitä on käytetty kansanlääkinnässä ainakin 1100-luvulta lähtien Venäjällä ja hyvin kauan myös muualla Aasiassa, Puolassa ja Baltian maissa.

Kansainvälisillä markkinoilla kuivattu ja jauhettu pakurikääpä tunnetaan nimellä chaga. Sen tehosta löytyy netistä villejä kuvauksia. Esimerkiksi suomalainen luontaistuotekauppa mainostaa, että pakuri ”saa kehosi supervoimat liikkeelle”. 

Valmisteiden todellisesta pätevyydestä on vaikea sanoa mitään, koska niitä on testattu kovin vähän tieteellisin menetelmin ihmisillä. Solumalleista ja hiiri- sekä rottakokeista on kyllä lupaavia tuloksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue uudesta Tiede Luonnosta, mitä Luonnonvarakeskuksen tutkijat ovat saaneet selville pakurikäävästä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla