Jos saalistajat puuttuvat, myyräkanta ei vaihtele monivuotisina sykleinä.

Huippuvuorilla Jäämeren keskellä on jo alkanut talvi, ja se voi tietää huonoa sikäläisille idänkenttämyyrille.

Kesä sen sijaan meni todennäköisesti lokoisasti. Kilpailevia myyrälajeja ei saarilla elä, ja merilintujen lannoittamat tundraruohostot tarjoavat varsinkin lämpimänä vuodenaikana syötävää enemmän kuin tarpeeksi. Ainoa peto, joka voisi täällä myyriä jahdata, on naali, ja sekin keskittyy niiden sijasta linnunpesiin.

Myyrien pahimpia vihollisia ovat talviset vesisateet. Kun sellaisen jälkeen pakastaa, maa voi peittyä jääpanssariin, joka estää kasvinsyöjiä pääsemästä käsiksi ruokaansa. Jäätäviä sateita sattuu useimpina talvina, ja mitä runsaampia ne ovat, sitä pienemmäksi myyräkanta romahtaa. Sillä tavoin muodostuu ainoa näissä oloissa näkyvä myyräkannan vaihtelurytmi, kertovat 12-vuotisen seurannan pohjalta kanadalaiset ja norjalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myyrät tulivat Huippuvuorille salaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muualla myyräkannat käyttäytyvät aivan eri tavoin. Ero paljastaa, miten tärkeitä säätelijöitä pedot ovat.

Suomen ja ylipäätään pohjoisten seutujen myyräkannat tavallisesti kasvavat ja kutistuvat aaltoina, jotka toistuvat 3–5 vuoden mittaisina. Pohjoisimpana aallot tapaavat olla pisimpiä. Kutistumista edistää myyriä syövien petojen, kuten pöllöjen ja näätäeläinten, lisääntyminen, mutta tiuhaa myyräkantaa harventavat myös keskinäinen kilpailu, loiset ja taudit, sääolot sekä ravinnon hupeneminen.Tutkijat eivät ole olleet varmoja siitä, miten kannanvaihtelu riippuu mistäkin. Tätä on ollut vaikea tutkia, koska monet tekijät vaikuttavat yhtaikaa. Nyt Huippuvuoret siis purkivat solmun.

Koska myyrillä ei siellä ole käytännöllisesti katsoen lainkaan luontaisia vihollisia, näkyville tuli pelkästään myyrätiheyden, ravinnon ja säiden vaikutus. Myyräkantaan ei muodostunut monivuotisia syklejä lainkaan. Huippuvuorista tuli ainutlaatuinen populaatioekologinen tutkimuslaboratorio sattumalta. On päätelty, että idänkenttämyyrät saapuivat sinne venäläisten laivojen salamatkustajina 1900-luvun alkupuoliskolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla