Riippuvuus voi eristää ihmisen muista. Kuva: Getty Images
Riippuvuus voi eristää ihmisen muista. Kuva: Getty Images

Aivot eivät erittele, mistä mielihyvä syntyy.

On helppo ymmärtää, että alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin voi syntyä riippuvuus. Ne ovat kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat suoraan keskushermostoon.

Sen sijaan tuntuu oudolta, että ihminen voi jäädä koukkuun aineettomiin asioihin, kuten pelaamiseen tai pornon katseluun. Näin kuitenkin on. Riippuvuus voi kehittyä mihin tahansa aineeseen tai toimintaan, josta ihminen saa nautintoa.

Riippuvuuden synty edellyttää, että toiminta saa aivojen palkitsemisjärjestelmän vapauttamaan mielihyvää tuottavia yhdisteitä, kuten dopamiinia. Järjestelmä on luonnollinen, tärkeä ja monimutkainen. Se panee meidät haluamaan elämän ja lajin säilymiselle tärkeitä asioita, kuten ruokaa ja seksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivot eivät kuitenkaan erottele, mistä mielihyvä tulee. Aivotutkimusten mukaan niin ruoka, seksi, päihteet kuin vaikkapa pelaaminen aktivoi palkitsemisjärjestelmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun ihminen toistaa jotakin nautinnollista toimintaa, aivot oppivat, että sitä kannattaa palkkion toivossa himoita. Toisto saa mielihyväkeskuksen ja etuotsalohkossa sijaitsevan toiminnanohjauskeskuksen hermosolut kytkemään tekemisen ja nautinnon yhteen. Vähitellen pitämisestä tulee haluamista, ja ihminen hakeutuu yhä uudelleen tämän mielihyvää herättävän toiminnan pariin.  

Riippuvuudessa palkitsemisjärjestelmän toiminta häiriintyy, ja tekeminen muuttuu pakonomaiseksi. Nykykäsityksen mukaan juuri dopamiini kouluttaa aivot riippuvaisiksi yhdessä muiden välittäjäaineiden, kuten glutamaatin, kanssa. Arki vaikeutuu ja ihmissuhteet kärsivät, kun mikään muu ei kiinnosta.

Liikuntakin voi orjuuttaa

Joskus kyse on nautinnon sijaa ahdistuksen lievittämisestä. Esimerkiksi viiltely voi olla keino, jonka avulla ihminen pakenee ahdistusta tai masennusta. Samaa tehtävää palvelee ylensyönti. Sijaistoiminta vie hetkeksi ajatukset pois kielteisistä tunteista.

Toisaalta nautintokaan ei ole niin kaukana kuin voisi kuvitella. Esimerkiksi viiltelyssä kipuaistimus saa aivot vapauttamaan endorfiineja, morfiinin kaltaisia yhdisteitä, jotka lievittävät kipua ja rentouttavat. Myös dopamiinia erittyy. Siksi viiltely voi kivusta huolimatta myös helpottaa oloa. Tutkijat uskovatkin, että siihen voi syntyä samankaltainen riippuvuus kuin esimerkiksi uhkapeliin.

Palkitsemisjärjestelmän häiriöitä on tunnistettu myös syömishäiriöistä kärsivien aivoista.

Terveellisenäkin pidettyyn toimintaan voi muodostua riippuvuus. Yhdysvaltalaisessa My Strange Addiction -dokumenttiohjelmassa 55-vuotias Tom kertoo polkevansa kuntopyörää joka päivä yli kahdeksan tuntia. Samalla hän työskentelee tietokoneella. Tom ei aina malta nousta satulasta edes vessaan vaan pissaa pulloon. Perhe – ja Tom itse – kärsii tilanteesta.

Kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin, että 3–9 prosenttia urheilijoista on liikuntariippuvaisia, koko väestöstä noin 0,5 prosenttia. Myös työntekoon tai opiskeluun voi kehittyä addiktio.

 

Lue lisää

Maaliskuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa  lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten kemialliset ja toiminnalliset riippuvuudet syntyvät. Hän pohtii myös, onko riippuvuus krooninen aivosairaus. 

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun. https://www.digilehdet.fi/

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä: https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/aivot-koukussa

 

 

Keijona
Seuraa 
Viestejä22889

Addictiot on nykyään aika yleisiä, lieneekö niin että ainoa vapaus on että  riippuvuutensa voi valita. Varsin yleinen mekanismi näyttäisi olevan, että ihmiset ovat riippuvaisia asiasta joka heitä vahingoittaa. Joten vaarallisinta modernille ja koulutetulle sivistysvaltion asukille on että saa mitä tahtoo. Ratpark kuvaa hyvin syitä.  https://www.youtube.com/watch?v=C8AHODc6phg&t=69s

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Vierailija

Mielenkiintoisin riippuvuus on ruokariippuvuus, koska syömistä ei voi varsinaisesti kokonaan lopettaa, joten kärsimys on taattu loppuelämäksi. Ellei sitten opi vaihtamaan riippuvuutta toiseen. Itse suosittelen vaihtamaan vaikka huumeisiin.

Peliriippuvuus taas on erilainen verrattuna valtaosaan, koska siinä ollaan koukussa unelmiin. Aivokemiallinen palkinto on suunnilleen sama lopputuloksesta riippumatta. Palkinto jopa kallistuu voimakkaammaksi hävitessä verrattuna voittamiseen, mikä poikkeaa valtaosasta dopamiiniohjattua odotuskemiaa.

Riippuvuuden kohteita kannattaa vaalia useampia, jotta voi kierrättää koukkujansa. Lyhyt jakso on helpompi laskea innostukseksi kuin riippuvuudeksi aivokemian tasolla. Esimerkiksi kahvin juominen kuukauden jokaisena päivänä on lähinnä typerää ja lisäksi se vie valtaosan toiminnon nautinnollisuudesta ja päihdevaikutuksesta. Pari kahvitonta päivää viikossa pitää maun hyvänä ja tuoksun houkuttelevana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla