Yhdysvaltain entistä presidenttiä Bill Clintonia syytettiin aikoinaan väärän valan antamisesta oikeudessa. Kuva: Wikimedia Commons
Yhdysvaltain entistä presidenttiä Bill Clintonia syytettiin aikoinaan väärän valan antamisesta oikeudessa. Kuva: Wikimedia Commons

Aivot turtuvat vähitellen valehtelun tuottamiin kielteisiin tunteisiin.

Pienen valkoisen valheen livauttaminen voi houkuttaa, ainakin, jos siitä on hyötyä. Sellaisen päästäminen tuntuu kuitenkin pahalta. Ainakin aluksi. Brittitutkijat huomasivat, että valehtelu helpottuu harjoituksen myötä.

”Kun valehtelemme oman etumme vuoksi, mantelitumake tuottaa kielteisiä tunteita. Se rajoittaa valmiutta epärehellisyyteen”, selittää psykologi Tali Sharot Lontoon University Collegen tiedotteessa.

”Valehtelun jatkuessa vaste kuitenkin heikentyy. Tämä saattaa johtaa kaltevalle pinnalle, ja pienet valheet paisuvat isoiksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näon myös kävi, kun tutkijat testasivat asiaa kokeellisesti. Sharotin ryhmä värväsi koehenkilöiksi 80 aikuista, joiden ikähaarukka oli 18–65.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittavien rehellisyys pistettiin koetukselle rahaa sisältävän lasipurkin avulla. Heidän piti kuvailla purkin sisältöä toiselle henkilölle. Asetelmaa muuteltiin niin, että välillä valehtelusta oli itselle hyötyä, välillä ei.

Palturin puhuminen lisääntyi, jos se paisutti omaa kukkaroa.

Osa tutkittavista suoritti koesarjan samalla, kun heidän aivojaan kuvattiin toiminnallisella magneettikuvauslaitteella. Kuvat paljastivat, että molemmat mantelitumakkeet reagoivat valehteluun kerta kerralta vaimeammin. Mitä laiskemmin mantelitumakkeet reagoivat, sitä isomman valeen koehenkilö päästi seuraavalla testikierroksella.

”On todennäköistä, että aivojen vaimentunut vaste peilaa tunteiden turtumista”, selittää tutkimusryhmän jäsen Neil Garrett.

Tämä on linjassa sen kanssa, että mantelitumake vastaa vastenmielisyydestä sellaisia asioita kohtaan, joita pidämme väärinä.

”Testasimme vain epärehellisyyttä, mutta sama ilmiö todennäköisesti pätee esimerkiksi riskien ottamiseen tai väkivaltaisen käyttäytymisen pahenemiseen.”

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla