Kuvat
Norberto Asensio
Peuhaaminen kuuluu täysikasvuisten mölyapinoiden elämään.
Peuhaaminen kuuluu täysikasvuisten mölyapinoiden elämään.

Mölyapina tykkää huilaamisesta, mutta hassutteluun riittää aina virtaa.

Koskaan ei ole liian vanha leikkimään, tuumaavat Väli-Amerikan trooppisten metsien tummamölyapinat. Niiden aikuiset leikkivät silloin tällöin paitsi poikasten kanssa myös keskenään, ja toisinaan iäkkäimmätkin yksilöt osallistuvat.

Peuhaaminen kuluttaa paljon energiaa, ja siksi tutkijat ovat pohtineet, miksi mölyapinat vaivautuvat siihen. Muuten ne elävät varsin säästeliäästi. Niiden tärkein ruokalaji, puunlehti, sulaa kehnosti, ja valtaosan päivästään ne viettävätkin ruokalevolla.

Pariin otteeseen ne kuuluttavat läsnäoloaan mölyämällä, jotta välttäisivät rasittavat yhteenotot naapurilaumojen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallista suurempi leikki-into valtaa lauman aikuiset, kun ne äkkäävät lisämurkinaksi sopivan hedelmäapajan. Jotkin niistä asettuvat roikkumaan hännästään ja hassuttelevat päänravistuksin ja leikki-ilmein. Ne voivat lempeästi töniskellä, näykkiä ja painiskella sekä jahdata toisiaan vuorotellen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todennäköisin syy on rauhan ylläpito, esittää Animal Behaviour -lehdessä kansainvälinen tutkijaryhmä. Tiimi tarkkaili seitsemää tummamölyapinoiden laumaa Meksikossa ja Costa Ricassa.

Myös simpanssi leikkii stressiinsä

Mölyapinoiden riittoisasta mutta tylsästä perusmuonasta eli puunlehdistä poiketen hedelmät ovat nopeasti loppuvaa herkkuruokaa.

Sellaisen jaosta voisi syntyä kahnausta, jollei aikuisten välistä toveruutta pönkitettäisi leikkimällä, tutkijat arvelevat.

Jos innostus olisi juontanut pelkästä runsasenergiaisen herkun tuottamasta riemusta, olisi luullut aikuisten alkavan leikkiä entistä enemmän myös poikasten kanssa. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Ehkä tummamölyapinat kaipaavat leikkihetkiä siksikin, että niiden laumassa ei ole pysyvää arvojärjestystä eivätkä ne tyynnyttele toisiaan yhteisillä rapsuttelutuokioilla kuten monet muut kädelliset.

Aikuisten leikki kuuluu joidenkin muidenkin apinoiden tapoihin. Tavallisimmin peuhataan, kun elämä on huolettomimmillaan. Esimerkiksi kultatamariinien tiedetään leikkivän mieluiten ruokailun jälkeen.

Mölyapinat eivät kuitenkaan ole ainoita kädellisiä, jotka löytävät leikkivaihteen juuri stressitilanteessa. Myös sekä simpanssien että kongonsimpanssien on nähty leikkivän eniten ennen ruokailua.

Julkaistu Tiede Luonnossa 5/2022.

ID10T
Seuraa 
Viestejä26896

Keijona kirjoitti:
Voihan tämä ihmisten kasvanut viihdehakuisuus ja pelaamisen suosio olla seurausta stressin lisääntymisestä.

Tai sitten se on seurausta lisääntyneestä vapaa-ajasta. Ja koska olemme apinoiden "jälkeläisiä" on hassuttelu luonteva tapa tappaa aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla