Mikä kauhutarinoiden näyttämö tavallinen kotipiha onkaan!

Se on parasitoidi, se on mielenkiintoinen, kollegani sanoi painokkaasti. Me opiskelijat olimme avustajina Ylen Luontoillassa. Vastasimme yleisön puheluihin, ja pieni osa kysymyksistä kelpasi suoraan lähetykseen asiantuntijaraadin ruodittavaksi.

Suomalaisten havainnot ja kysymykset luonnosta olivat usein herttaisia, mutta harvoin ylittivät vau-kynnystä. Yleisin soiton sisältö oli lähinnä kommentti jonkun muun puheluun. Usein taustalla oli kertomus siitä, mitä omalla pihalla oli sattunut. Tapaus oli yleensä soittajalle merkityksellinen, mutta tuskin Suomen kansalle tai tieteelle.

Kerran kollegani otti vastaan puhelun, jossa nainen kuvasi hämmentävän tapahtumasarjan. Soittaja oli ottanut perhosen toukan lasipurkkiin syömään ja koteloitumaan. Pienen ajan kuluttua toukan kotelosta ei tullutkaan ulos värikästä perhosta, vaan ”muutama pieni kärpänen”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Biologian opiskelija tunnisti heti, että nyt on kyseessä kiinnostava asia. Pienen suostuttelun jälkeen Luontoillan tuottajakin totesi, että mielenkiintoinen on, tuo parasitoidi, ja soitto pääsi lähetykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koronakevät kahden etätyöntekijän kaksiossa oli rankka kokemus. Pienistä huoneista oli ihanaa päästä kahdeksi viikoksi vanhempien omakotitalon pihalle makaamaan ja lomailemaan. Kiireetön makoilu ja silmien ja korvien pitäminen auki avasivat oven takapihan draamaan.

Eräänä päivänä seurasin raparperin lehdellä kulkevaa parisenttistä perhostoukkaa. Se meni eteenpäin ja yritti välillä puraista raparperia, mutta kasvi ei selvästikään ollut sen mieleen. Yhtäkkiä toukan päälle laskeutui iso pistiäinen, joka peräpään piikillään – tai teknisesti ottaen munanasettimella – tuikkasi toukkaa.

Pistiäinen lensi pois yhtä nopeasti kuin oli paikalle ilmaantunutkin.

Toukka jatkoi kulkuaan tietämättä, ettei todennäköisesti ikinä kasvaisi aikuiseksi perhoseksi. Sen sisälle päätyneet pistiäisen munat kuoriutuvat, alkavat syödä toukkaa sisältäpäin ja lopulta koteloituvat. Toukka säilyy elossa, kunnes koteloituneet pistiäiset ovat valmiit tunkeutumaan isännästään ulos.

Tätä omalaatuista elämäntapaa kutsutaan parasitoidismiksi. Pistiäiset ovat tavallaan kuin loisia, mutta kuitenkin ekologisesti enemmän petoja. Muniminen johtaa isännän kuolemaan, mutta saalistamiseen verrattuna jonkinlaisella viiveellä.

Samana iltana televisiosta tuli Alien – kahdeksas matkustaja -elokuva. Se kertoo toisenlaisesta parasitoidista, jonka Sigourney Weaver kuitenkin päihittää.

 Mikä kauhutarinoiden näyttämö tavallinen kotipiha onkaan! 

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa.
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

On hämmästyttävää, kuinka pitkälle loistoukat voivat kehittyä isännässä. Eivät syö mitä tahansa.

9.9. koin ehkä voimakkaimman loiskammoni ikinä, kun mietin, miksi yksi kaaliperhosen toukka on keskeltä pullistunut (koteloitumisprosessille tyypillistä) JA roikkuu pää alaspäin (ei tyypillinen koteloitumisasento)... Kun seuraavaksi katsoin perhostoukkaa, siitä pursusi varmaan kymmeniä vaaleanvihreitä, pulleita toukkia 😨 Koin sanoin kuvaamattoman, primitiivisen INHON. Tapoin ne.

11.9. kohtasin rapsin varrella kuolleen kaaliperhosen toukan, jonka vieressä oli suht laaja vaaleankeltainen alue. Lukuisia riisinjyvän mallisia, pieniä koteloita muutamassa rivissä. Tapoin nekin.

Juuri kun olin päässyt ajattelemasta, että minähän en ole razisti... Kaaliperhosen elämäkin on arvokas, siinä missä harvinaisemman perhosen. Mutta joku raja sentään.

Kestän ajatuksen, että sudenkorento on peto, mutta ajatus saaliin säilyttämisestä koko kehityskautta ajatellen, sen sisuksia hyväksikäyttäen, on kerrassaan sietämätön.

Mistä minä tiedän, vaikka loiset erittäisivät kivunlievitystä, huumaavia aineita, tai vaikuttaisivat hermostoon muulla tavalla, joka kompensoi isäntätoukan tilaa; kenties saisivat sen jopa euforiseksi. Mutta siitä en tiedä mitään. Ja yhtä ällöttävää sekin olisi, ellei jopa vastenmielisempää.
Joten kyse on minusta.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla