Kuvat
Jarno Mäenpää/ Vastavalo
Paljas pinta houkuttelee itikoita.
Paljas pinta houkuttelee itikoita.

Lämmin sävy ohjaa verenimijän kaikenvärisille ihmisihoille.

Veriateriaa kärkkyvä hyttysnaaras valpastuu hengityksen hiilidioksidista ja innostuu sitten hienhajusta tai ihon lämmöstä ja kosteudesta.

Myös väri vetää, mutta eri sävyjen tehosta on saatu ristiriitaisia tuloksia.

Yhdysvaltalaiset ja saksalaiset tutkijat perehtyivät asiaan lennättämällä eri lajien naaraita tuulitunnelissa ja seuraamalla niiden käyttäytymistä hiilidioksidin tuprauksen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiilidioksidin haistettuaan kaikki tutkitut lajit etsiytyivät tunnelin päässä olevia värillisiä läiskiä kohti, mutta värimieltymykset vaihtelivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joitakin kutsui sininen, toisia vihreä, osaa musta tai tummanharmaa. Ainoana kaikkiin vetosi punainen.

Kaikensävyisissä ihmisihoissa on punaisuutta, tutkijat huomauttavat Nature Communications -lehdessä.

Jatkotestissä ihonväristen läiskien houkuttavuus hupeni, kun punainen suodatettiin pois.

Pystyisikö hyttysiä torjumaan punaista suodattavalla ihovoiteella? Sellaista odotellessa voi kokeilla sitä, että kaihtaa vaatteissaan punaista ja tummuutta.

Julkaistu Tiede Luonto -lehdessä 4/2022

Järkisyitä
Seuraa 
Viestejä4173

Lapissa oli paljon hyttysiä tänä kesänä ja tuli vahingossa laitettua kirkkaanpunainen paita päälle. Olin lukenut tuon väittee ja olin aluksi huolissani. En huomannut, että hyttysiä olisi tullut kimppuun enemmän. Niitä tuli pikemminkin vähemmän. Sen sijaan mustat ja harmaat tai tummat vaatteet vaikuttivat houkuttelevan niitä.

Jäin pohtimaan olisiko tässä tullut tutkijoilla hieman hätäinen johtopäätös. Kenties alueilla, missä on paljon ihmisiä punainen houkuttaa, mutta Suomen harvaan asutussa Lapissa hyttysien pääuhri saattaa olla hirvi ja muut villieläimet. Tällöin olisi luonnollista, että tummanruskeat tai harmaat värit houkuttavat niitä.

Tämä oli tosin täysin mutu-tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla