Kuvat
A. Katsis/Flinders University, Asia Murphy/Penn State
Vasa on täplikäs 3-4 kuukautta.
Vasa on täplikäs 3-4 kuukautta.

Ihmisten välttely saattaa tehdä valkohäntäkauriista altiimman pedoille.

Touko–kesäkuussa syntyvät valkohäntäkauriiden vasat piilottelevat aluksi täpliensä turvin aluskasvillisuudessa välttääkseen saalistajia. Suomen kesässä niitä uhkaavat lähinnä ilvekset, sudet ja karhut, lajin alkuperäisellä alueella Pohjois-Amerikassa vastaavasti amerikanilvekset, kojootit ja mustakarhut.

Yhdysvaltalaiset tutkijat tarkkailivat nuorten ja aikuisten valkohäntäkauriiden sekä petojen liikkeitä Pennsylvaniassa vasojen syntymästä myöhäiskesään. He asensivat riistakameroita kolmelle metsäalueelle, joiden joihinkin osiin ihmistoiminta vaikuttaa enemmän kuin toisiin.

He odottivat, että sekä nuoret että vanhat kauriit koettaisivat pysytellä poissa petojen kulkureiteiltä. Lisäksi he olettivat, että ainakin aikuiset urokset suhtautuisivat ihmisiin tyynesti, koska arvelivat niiden oppineen, ettei kesä ole metsästysaikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi kuitenkin ilmi, että siellä, missä ihmisiä liikkuu eniten, sekä vasat että aikuiset kauriit piittaavat vähiten petojen läheisyydestä. Ennemmin ne koettavat pysytellä poissa ihmisten tuntumasta, tutkijat kertovat Journal of Animal Ecology -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisten takia kauriit ilmeisesti kokevat uhan jatkuvaksi eivätkä jaksa enää välittää varsinaisista saalistajistaan vaan ikään kuin rentoutuvat. Silloin ne voivat jäädä saaliiksi helpommin.

Valkohäntäkauriit istutettiin Suomeen riistaeläimiksi alun perin 1930-luvulla.

Täällä sekä vasojen että aikuisten ihmispelko osoittautuu aiheelliseksi syys- ja talvikaudella, jolloin niitä toki ruokitaan mutta myös metsästetään.

Uutinen on julkaistu Tiede Luonnossa 4/2022.

Uutista muokattu 12.7. klo 13: Korjattu ingressiin lajinimi valkohäntäkauriiksi.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä217

Valkohäntäkauriin voisi julistaa haitalliseksi vieraslajiksi. Se aiheuttaa niin paljon vahinkoja eikä kuulu Suomen luontoon. Suomessa on metsäkauris joka kärsii valkohäntäkauriin leviämisestä.

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5603

Ja mitä tohon tutkimukseen tulee, voi olla että metsäkauriiden ei ole hyvä elää pihapiirissä. Jolloin toi asetelma että peurat elää metsissä ja kauriit ihmisten ilmoilla on huono juttu kauriiden kannalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla