Suomen peruskallio on kulunut hitaasti.

Suomen peruskalliolla on turvallista elää, koska pohja ei paljon hötkyile. Kallioperämme on kuulunut maailman vakaimpiin sen jälkeen, kun täkäläinen suuri muinaisvuoristo oli yli 1 500 miljoonaa vuotta sitten kulunut pois.

Nyt varmistui lisäksi, että vuorten häviämisen jälkeen kulumistahti on kuulunut maailman hitaimpiin. Se on ollut keskimäärin alle 2,5 metriä vuosimiljoonassa, raportoivat suomalaiset, ruotsalaiset ja virolaiset tutkijat.

Yhtä pysyväksi on arvioitu meikäläistä vastaava vanha peruskallioalue Kanadassa. Yleensä kivi hupenee paljon nopeammin. Jyrkkäpiirteisyys kiihdyttää prosessia, niin että esimerkiksi Himalajan vuoristo kohotessaan samalla viilautuu noin kilometrin miljoonaa vuotta kohti. Toisaalta jopa Amazonian alangon pinnasta arvioidaan kuluvan samana aikana vähintään kymmenen metriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peitteet hidastivat hupenemista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen säilyvyys johtuu paitsi vakaudesta ja alavuudesta myös kalliopintaa pitkään suojanneista peitteistä, tutkijat selittävät Precambrian Research -lehdessä.

Viimeisimmästä 1 500 vuosimiljoonasta noin tuhantena kalliopintaamme verhosi sedimenttipeitto, joka enimmillään kasvoi kilometrin paksuiseksi. Osan ajasta peittona toimi myös meri. Nuo jaksot pikemmin kasvattivat kuin kuluttivat, koska osa sedimenteistä kivettyi peruskallion pinnalle sedimenttikiveksi.

Suomessa sedimenttikivi on kulunut yhtä hitaasti kuin muukin, mutta sadat vuosimiljoonat ovat ehtineet riipiä siitä koostuneet kalliot valtaosin pois.

Tutkijoiden onneksi sedimenttikiven rippeitä on paikoin tallentunut peruskallion muinaisten kulutuspintojen päälle.

Sellaisia koekairaukset paljastivat esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan jääkautisen maa-aineksen alta: jopa sata metriä syviä kalliopinnan laaksoja, jotka muodostuivat noin 1 500 miljoonaa vuotta sitten. Ne kuuluvat vanhimpiin, mitä maailmassa tiedetään säilyneen.

Juuri näiden rakenteiden sekä Suomen muinaisten meteoriittikraattereitten tarkka ajoittaminen osoitti tutkijoille kulumisen verkkaisuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla