Tiede Luonto 3/2022 nyt digissä.

Lintujen alkukesän konsertti soi nyt kaikkialla, mutta parhaita solisteja kannattaa herätä kuuntelemaan jo varhain aamuyöllä, kirjoittaa Jukka Ruukki pääkirjoituksessaan. Yölaulajien lisäksi kerromme uudessa Tiede Luonnossa muun muassa seuraavista aiheista:

Kolmen nallen pentueet ovat yleisiä
Akka-karhu synnytti Pohjoismaiden ennätyksen: viitoset.

Juurevat sulottaret
Vuosikymmeniä sitten autioituneen mökin pihalla voi yhä kukkia taannoisen omistajan kylvämiä lehtoakileijoja. Mari Mörö esittelee sitkeitä ja kauniita maatiaiskasveja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyttynen tykkää punaisesta
Lämmin sävy ohjaa verenimijän kaikenvärisille ihmisihoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin peto iskee
Susilauma ajaa uhrinsa uuvuksiin, ja tähän kuluu jahtaajiltakin valtavasti energiaa. Eläinkunnan saalistajilla on lukuisia ovelampiakin tapoja hankkia ravintoa.

Hellepäivä perhosniityllä
Hienojen aarnimetsien ja Porvoonjoen monimuotoisen suiston välissä kumpuilee Stensbölen niitty. Siellä voi nähdä harvinaisen pikkuapolloperhosen.

Vesikko voi pelastua
Pieni näätäeläin oli ennen yleinen kotiseudullaan Euroopassa, nyt se on äärimmäisen uhanalainen. Tarhattuja vesikoita on kuitenkin onnistuttu siirtämään luontoon.

Panssari on tuki ja turva
Kovakuoriaisen peitinsiivet ovat sitkeää kitiiniä, jota lujittaa ainakin sklerotiini. Vahva kuori suojaa hyönteistä. Lisäksi se toimii rankana, johon lihakset kiinnittyvät.

Suomen hienoin neliökilometri
Vartiosaari on luonnon ja ihmisten idylli.

Täynnä elämää
Sydänpuun lahottajasienet kovertavat kaikki vanhat tammet vähitellen ontoksi. Onkaloihin muodostuu muhevaa jauhoa, mulmia, jossa elää ties mitä ötököitä.

Katteet ja komposti hoitavat maata hellästi
Luomutarhassa ei tarvita rajua kääntämistä eikä pikkutarkkaa kitkemistä.

Söpöt eläinvideot harhauttavat
Laitumelle lasketut lehmät riemuitsevat - koska ne pääsevät niin harvoin ulos.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa. Aktivoi tilaukseesi kuuluva digioikeus osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla