Tiede Luonto 5/2022 nyt digissä.

Eläimissä on yksilöitä niin kuin meissä ihmisissä, kirjoittaa päätoimittaja Jukka Ruukki pääkirjoituksessaan. Sen todistavat lähijärven tutuiksi käyneet kuikatkin: yhdet ovat rohkeita, toiset arkoja.

Kuikkien persoonallisuuden lisäksi käsittelemme Tiede Luonnon uudessa numerossa muun muassa seuraavia aiheita:

Oman maan mansikka
Ahojen herkku oli taannoin tärkeä talousmarja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnon uimamaisterit
Kaikki nisäkkäät uivat samalla tavalla: ojentamalla raajojaan vuoron perään kuten kävellessään tai juostessaan. Hirvi pystyy kauhomaan kymmeniä kilometrejä vedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuikka huutaa yksilöllisesti
Muuten arka pesijä kailottaa reviirioikeuttaan ujostelematta.

Madosta asiaa
Maaninkalaisessa pellossa mönkii peräti 999 lieroa neliömetrillä. Matoisuus johtuu maalajista, suotuisista routaoloista ja siitä, ettei maata kynnetä kovin usein.

Pilvi kruunaa kesän
Taivaalla voi kellua palleroisia kumpupilviä, valkoisia riekaleita, siveltimenvetoja, alasimen muotoisia hattaroita, rikkonaista kudosta tai tasaista harmaata mattoa.

Kolmen kerroksen väkeä
Yli satavuotiaassa huvilassa asuu ihmisiä ja näätäeläimiä. Tuhisevat tosikot kaivavat tunneleitaan talon alla. Vintillä taas melskaa otus, joka kuulostaa pingispallolta.

Rapu kosii, uhoaa ja siirtää maata saksillaan
Saksijalat ovat omiaan pesäkolon kaivamiseen, kilpailijoiden tökkimiseen ja naaraan kääntämiseen selälleen. Leikkaamiseen ne eivät nimestään huolimatta käy.

Suppailua metsäjärvellä
Seisaallaan meloen luonnossa näkee ja kuulee enemmän.

Kalkin kyllästämät saaret
Ahvenanmaalla kasvaa erikoisia kasveja. Miekkavalkku saattaa kadota välillä maan alle jopa seitsemäksi vuodeksi. Hullukaalikin voi ilmestyä esiin ja hävitä yllättäen.

Koivu pitää hengissä satoja kasvinsyöjiä
Suurteos opettaa näkemään puut metsältä.

Ampiainen on ystävä
Ulos katettuja herkkuja kärkkyvät keltamustat pistiäiset edustavat evoluution ihmettä.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa. Aktivoi tilaukseesi kuuluva digioikeus osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla