Kuvat
Niko Pekonen / Vastavalo
Naali on Suomen uhanalaisin nisäkäs.
Naali on Suomen uhanalaisin nisäkäs.

Ilmastonmuutos ajaa tunturien kasveja ja eläimiä ahdinkoon.

Kesähelteiden keskellä tuli hyytäviä uutisia. Tuoreen tutkimuksen mukaan arktisten alueiden ilmasto lämpenee neljä kertaa niin nopeasti kuin maapallo keskimäärin. Se on paljon. Tähän asti on ajateltu, että lämpenemisen vauhti on ollut pohjoisilla alueilla noin kaksinkertainen.

Ilmiötä edistää etenkin merijään sulaminen. Jäätön meri luovuttaa enemmän lämpöä.

Muutos kuulostaa numerolta muiden joukossa, mutta se myös näkyy ja tuntuu. Eikä sitä pääse karkuun edes Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minulla oli elokuussa ilo ja kunnia vierailla Sallan kunnan pohjoisnurkassa. Helsingin yliopistolla on ollut siellä pitkään tutkimusasema keskellä Värriön suljettua luonnonpuistoa. Alueella saa liikkua vain erikoisluvalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aseman ideoi vuonna 1967 nuori tutkija, myöhemmin Oulun yliopiston professorina ja kansanedustajana toiminut Erkki ”Susi” Pulliainen. Värriössä on seurattu luonnon tilaa 55 vuotta, ilmasto-oloja yli 30 vuotta.

Nykyään Lapin syrjäisimmässä kolkassa ratkotaan pohjoisen luonnon ja ilmaston mutkikasta vuorovaikutusta. Aseman tarkoilla laitteilla mitataan ilmakehän koostumusta ja selvitetään, miten kaasuista syntyy pieniä hiukkasia ja edelleen pilviä. Tämä palapeli vaikuttaa ilmastoon ja meidän kaikkien elämään.

Arktisessa luonnossa vaikutukset tuntuvat herkimmin. Elokuussa Värriössä kolkuteltiin 30 asteen rajapyykkiä. Helle ja pimenevä ilta on äärimmäisen poikkeuksellinen yhdistelmä napapiirin korkeudella.

Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä yli kahdella asteella. Värriössä parin asteen nousu on toteutunut vuoden 1975 jälkeen.

Lämpeneminen ajaa arktisiin oloihin sopeutuneita lajeja ahdinkoon. Matalat tunturit uhkaavat metsittyä, kun puuraja nousee ylemmäs. Se merkitsee monen kasvi- ja eläinlajin luontaisen elinympäristön katoamista. Niillä ei ole enää paikkaa minne siirtyä.

Talvisin Värriön aseman liepeillä risteilee ketun jälkiä kuin helminauhoja. Repolainen on etelän tulokas, joka kulkee nyt tunturissa kuin kotonaan. Lämpeneminen auttaa kettua pärjäämään. Alkuperäisasukas naali on joutunut väistymään sen tieltä.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Metsähallitus tiedotti elokuussa, että naali on onnistunut lisääntymään Suomessa ensi kertaa sitten vuoden 1996. Ikiaikaiselta pesäkummulta Enontekiöltä havaittiin tänä kesänä emo ja kolme poikasta.

Susi-Pulliainen ei ollut enää ilouutista kuulemassa. Tieto aseman perustajan kuolemasta tavoitti minut kotimatkalla. Kepeät mullat intohimoiselle ja tuotteliaalle petotutkijalle, jonka maine elää vahvana.

Leppeää syksyä Tiede Luonnon lukijat!

Jukka Ruukki
on Tiede Luonnon päätoimittaja.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiede Luonnossa 6/2022.

CAT
Seuraa 
Viestejä684

Toivottavasti tulisikin lämpenevää! Lauha talvi pohjolaan. Suomeen ainakin sitä toivoisi seuraavaan vappuun saakka, kun energian hinnat sikakalliit :/

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä9641

Tutkimus kertoi, että arktinen alue on lämmennyt neljä kertaa nopeammin viimeisen neljän vuosikymmenen aikana. Helppo ennustaa tuosta, että kymmenen vuoden päästä tahti on viisinkertainen jne. Lopulta menee sekavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla