Tiede Luonto 2/2022 nyt lehtipisteissä ja digilehtenä.

Iso osa luonnontuntemuksesta on tavallisten harrastajien varassa, muistuttaa Jukka Ruukki pääkirjoituksessaan. Lehden kansiartikkelissa tapaamme lintuharrastaja Pentti Rungon, joka viettää joka kevät kuukauden päivät seuraten ja rengastaen telkkiä. Lukuisissa tutkimuksissa ja tieteellisissä julkaisuissa on hyödynnetty hänen 1980-luvulta saakka keräämäänsä aineistoa telkistä. Hänen havaintojensa ansiosta tiedämme muun muassa, että keväiden lämpeneminen tuo telkät entistä aiemmin Suomeen pesimään.

Maaliskuun Tiede Luonnossa kerromme muun muassa näistä aiheista:

Telkkä saapuu siivet viheltäen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Telkät pesivät jopa pari viikkoa aiemmin kuin ennen. Takatalvi ei haittaa: munat kestävät kylmää, jos pesässä on lämmikettä. Poikasia voi nähdä jo varhain toukokuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täplistään ilves tunnetaan

Turkin kuviot ovat yksilöllisiä: on harvaa ja tiheää pilkkua ja raitaa.

Hämärän liitelijä

Suomen liito-oravien määrä on arvoitus. Yksilöitä ei juuri näe, ne jättävät vähän tassunjälkiä maahan, vaihtavat pesää monesti ja elävät vain vuoden tai pari.

Luonnon turnajaiset

Pohjolan eläinten kosiomenot ovat kuumimmillaan keväisin. Urokset pröystäilevät korealla asullaan ja kertovat näin hyvistä geeneistään. Hiiriherrat myös laulavat.

Salapoliisina metsässä

Mikä roisto on rouhaissut muurahaispesään mustan aukon? Minkä tekosia on pystysuorin viilloin runneltu kuusen kylki? Mitä kertoo munankuori, jossa on reikä?

Herkkä aistin ihan nahan alla

Suuri kalaparvi on yhtä kaoottista välkettä, mutta toisin kuin ihmisten liikenneruuhkissa, kolareita ei satu. Tämä on kylkiviiva-aistin ansiota.

Järvi laulaa kevättä

Jääkansi kutistuu ja laajenee lämpötilan vaihdellessa.

Valtamerten vaeltajat

Merikilpikonnat ovat yhä melkein samanlaisia kuin silloin, kun ne uivat muinaisissa vesissä iktyosaurusten seassa. Nyt niiden on sopeuduttava lämpeneviin oloihin.

Syvälle lumeen

Kun hanget uhkaavat huveta, niiden merkitys paljastuu.

Mikä laji ansaitsee lintulaudan herkut?

Oravat ja naakat koettelevat kotipihan ruokkijan vieraanvaraisuuden rajoja.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa. Aktivoi tilaukseesi kuuluva digioikeus osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla