Vuoden viimeisen Tiede Luonnon kansikuvaeläin on kaikille tuttu. Moni on huomannut, kuinka ovela orava voi olla, kun se hakeutuu syömään lintulaudan antimia, varastaa pikkuhousuja pyykkinarulta ja repii eristevilloja oman pesänsä pehmikkeiksi. Toimittaja Susan Heikkinen kertoo, miten ketterä jyrsijä on muuttunut saaliseläimestä söpöyden symboliksi. Entisajan suomalaiset metsästivät kaunoturkin miltei sukupuuttoon, mutta nykyisin pikkulasten vanhemmat käyttävät eläintä kasvatuksessa. Kun taaperon on aika luopua tutista, hän luovuttaa sen aikuisten neuvosta oravavauvalle! 

Nokkeluudestaan ja sympaattisuudestaan huolimatta orava on pulassa. Sen kanta on vähentynyt Suomessa roimasti. Syy liittyy ilmastonmuutokseen, mutta tutkijat eivät tiedä, miten.

Tiede Luonnon tuottaja Arja Kivipelto tutustui Juha Saloseen, joka toistakymmentä vuotta sitten pani alulle Itä-Helsingissä virtaavan Longinojan elvyttämisen. Talkooväki on kunnostanut surkeasta ojanpahasesta solisevan puron, jossa taimen kutee. Vaelluskalojen lemmenpuuhien seuraamisesta on tullut syysiltojen kansanhuvi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten ihmeessä pienet eläimet selviävät Suomen koleassa talvessa? Konstit on monet, osoittaa toimittaja Maija Karala kirjoituksessaan. Voi lentää pois, hamstrata ja piilottaa syötävää sekä säästää energiaa kangistumalla, kutistumalla ja vaipumalla uneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luontokuvaaja ja kirjailija Jorma Luhta muistelee syksyistä retkeä, jonka aikana hän joutui  koronan lumoihin. Kyse on tietenkin taivaallisesta koronasta eli revontulikruunusta, öisen näytelmän huipennuksesta. Hän kertoo ja näyttää upeilla kuvillaan koko pohjoisen taivaan spektaakkelin: ensimmäiset kalpeanvihreät kaaret, pimeydessä kiemurtelevat värien vyöt, ihmeellisen kirkkauden hetken ja viimeiset valoläiskät, jotka sykkivät ja lopulta hiipuvat. 

Toimittaja ja biologi Riitta Vauras kävi sammalsafarilla kolmen tutkijan kanssa. Sammalia ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä kiinnostavan lajin voi löytää kotipihalta, kaupungin kiveysten välistä tai jopa kukkapurkista. Kirjoitus esittelee muun muassa yleisen sammalen, jolla on hallussaan lähes ikuisen elämän avaimet. 

Tiedätkö, miksi kaikkein varhaisimmat luonnonsuojelualueet perustettiin? Entä osaatko sanoa, mistä on kotoisin komea joulun kukka, aitoamaryllis? Ja mitä tekee harmaalokki, jos ihminen tuijottaa sitä suoraan silmiin?

Vastaukset löytyvät Tiede Luonnosta 6 / 2020. Hyviä lukuhetkiä!

 

 

 

 

 

 

 

 

Seppol
Seuraa 
Viestejä4

"Nokkeluudestaan ja sympaattisuudestaan huolimatta orava on pulassa. Sen kanta on vähentynyt Suomessa roimasti. Syy liittyy ilmastonmuutokseen, mutta tutkijat eivät tiedä, miten."

Niin oliko tämä joku tiede-julkaisu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla