Leimuntaa yli sadan kilometrin korkeudessa. Kuva: Getty Images
Leimuntaa yli sadan kilometrin korkeudessa. Kuva: Getty Images

Ihmisen silmä näkee parhaiten juuri vihreät taivaanvalot.

Revontulien värit johtuvat ilmakehän typestä ja hapesta. Kun aurinkotuulen tuoma vauhdikas hiukkanen törmää ilmakehässä atomiin, ydintä kiertävä elektroni voi kohota kauemmas ytimestä. Tätä kutsutaan atomin virittymiseksi. 

Kun viritystila purkautuu, elektroni palaa lähemmäs ydintä. Silloin sen ylimääräistä energiaa vapautuu valona. Me näemme tämän revontulena, jos virittyneitä atomeja purkautuu riittävän monta. 

Vihreät revontulet syntyvät yli sadan kilometrin korkeudessa. Kaasu on siellä harvaa, joten törmäyksiä tapahtuu harvakseltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisen silmät ovat erityisen herkät vihreälle valolle. Siksi vihreät revontulet havaitaan parhaiten. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muunkin värisiä revontulia on, mutta ne ovat harvinaisempia. Happiatomit  voivat tuottaa myös punaista valoa. Sitä syntyy noin 150 kilometrin korkeudessa. 

Vielä paljon korkeammalla esiintyy typpi-ionien tuottamia sinisiä revontulia. Ne ovat kuitenkin yleensä hyvin himmeitä ja vaikeita nähdä. typpi viihtyy hyvin molekyylimuodossa ja säteilee siksi valoa kitsaasti. Vain todella järeiden aurinkomyrskyjen yhteydessä voi erottaa vihreiden revontulien alalaidassa typen aiheuttaman purppurareunuksen.

Vastaajana Anne Liljeström,

toiminta- ja tiedotussuunnittelija, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. 

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 12/2018. 

Käyttäjä15637
Seuraa 
Viestejä6

Kuinka harvinaista on nähdä valkoista valoa loistava revontuli, joka on kupolinmuotoinen? Minä ja vaimoni olemme kertaalleen nähneet sellaisen päämme yläpuolelle muotoutuvan valkoisen revontulikupolin eri paikkakunnilla ja eri vuosina yhdessäolomme aikana.

  • ylös 8
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla