Virtaukset tuovat tietoa viiksiin. Kuva: Lehtikuva
Virtaukset tuovat tietoa viiksiin. Kuva: Lehtikuva

Norpalla on uimarin silmät, viiksikarva-aisti ja hyvä muisti.

Pitkäikäinen, älykäs ja paikkauskollinen norppa tuntee hyvin elinpiirinsä vedenalaisen topografian ja muistaa talvella käyttämiensä hengitysavantojen ja railojen sijainnin.

Norppa viettää noin 80 prosenttia vuorokaudesta sukelluksissa. Vesielämään sopeutuneena merinisäkkäänä se hahmottaa aisteillaan vedenalaisen elinympäristönsä vähintään yhtä tarkkaan ja monipuolisesti kuin maanisäkkäät omansa.

Tummissa vesissä suunnistautumista auttavat paitsi vedessä näkemiseen sopeutuneet silmät myös viiksikarva-aisti. Sen avulla norppa aistii kohteiden tuottamia virtausten muutoksia, joita vesi välittää värähtelyinä viiksiin ja edelleen hermopäätteisiin läheltä ja kaukaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Norppa pystyy esimerkiksi saalistaessaan seuraamaan kaloja niiden veteen jättämää hydrodynaamista polkua pitkin. Niin ikään se pystyy tunnistamaan kohteiden muotoja samaan tapaan kuin me tunnustelemme asioita sormillamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viiksillään norppa pystyy myös aistimaan sukellusnopeutensa ja siten arvioimaan sukeltamansa matkan pituutta. Tämä voikin olla erinomaisen tärkeä lisätaito, jotta norppa löytää helmikuisen yön pimeydessä takaisin hengitysavannolleen.

Vastaajana Mervi Kunnasranta,

hyljetutkija, Luonnonvarakeskus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla