Kuvat
Getty Images
Osterit ovat arvostettua ja terveellistä syötävää.
Osterit ovat arvostettua ja terveellistä syötävää.

Alkuperäiskansat hoitivat simpukka-aarrettaan tuhansia vuosia.

Osterit ovat sitkeähenkisiä simpukoita, jotka sietävät niin ajoittaista kuivumista kuin suuria suolaisuuden ja lämpötilan vaihteluita. Siksi ne ovat olleet valtalajeja meri- ja jokivesien huuhtomilla vuorovesimatalikoilla ja ihmisten ruokalistalla vuosituhansia.

Osteri maistuu nykyisinkin mutta tulee ruokapöytiin pääosin viljelmiltä. Luonnonvaraiset esiintymät ovat isolta osin huvenneet liian keräyksen ja ympäristönmuutosten takia. 1800-luvun osterikasvustojen pinta-alasta on maailmassa nykyisin jäljellä noin 15 prosenttia.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Itä-Australian rannikoiden osterikannat romahtivat vähitellen muutaman viime vuosisadan aikana eurooppalaistulokkaiden ryöstökalastuksen vuoksi. On arveltu, että ennen siirtomaa-aikaa osterit kukoistivat, koska alkuperäisasukkaat keräsivät niitä vain vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kertoo Nature Communications -lehdessä kansainvälinen tutkijaryhmä. Muinaisten kuoritunkioiden perusteella keräys jatkui tuhansia vuosia, ja paikoin osterinkuoria kertyi kymmeniä miljoonia, jopa miljardeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apaja muodostui jääkauden jälkeen

Alkuperäiskansojen kuoritunkioissa näkyy harvoin merkkejä saaliin muuttumisesta ajan mittaan pienikokoisemmaksi. Osterit siis sietivät runsaan keräyksen ja ehtivät kasvaa isoiksi. Kaikki viittaa siihen, että keräys osattiin järjestää kestävästi.

Itse asiassa alkuperäiskansojen hyvin hoitamat apajat olivat edellytys sille, että eurooppalaiset valloittajat pääsivät hyödyntämään ja ryöstökalastamaan niin suuria osterimääriä, tutkijat huomauttavat.

Alkuperäiskansojen osteriapajat muodostuivat, kun jääkauden jäätiköistä sulanut vesi kohotti merenpintaa. Syntyi uusia rannikkomatalikkoja, joita osterit valtasivat. Suurimittaiseen keräykseen viittaavat kuoritunkiot yleistyivät 5 000–7 000 vuotta sitten.

Ostereita arvostettiin. Paikoin kuoria koottiin useiden metrien korkuisiksi kummuiksi, joiden päälle tasoitettiin rituaaleihin sopiva tasanne. Kuorista myös kasattiin keinotekoisia riuttoja ilmeisesti ostereiden kasvun auttamiseksi.

Tutkijoiden mukaan alkuperäiskansoilla on yhä tallella osteriesiintymien hoidosta perimätietoa, jota kannattaisi kuunnella.

Julkaistu Tiede Luonnossa 5/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla