Kuvat
Pierre-Lou Chapot
Pentti Runko rengastaa telkänpoikasen.
Pentti Runko rengastaa telkänpoikasen.

Iso osa luonnontuntemuksesta on tavallisten harrastajien varassa.

Mitä tekisi kesälomalla? Lähtisikö etelän aurinkorannoille vai patikoimaan Lapin yöttömään yöhön? Aina varma vaihtoehto on nauttia pitkistä päiväunista ja tuijotella pilvien lipumista laiturinnokassa.

Maaliskuun aurinkoiset päivät virittävät mielen kevään ja kesän rientoihin. Moni on lyönyt lomasuunnitelmansa lukkoon. Toisilla ne ovat olleet tiedossa jo monta kymmentä vuotta.

Maaninkalainen palomies Pentti Runko kuuluu tähän joukkoon. Kuten laajassa telkkäjutussamme kerromme, lintuharrastaja pyhittää kaikki lomansa telkille ja kiertää satoja pesäpönttöjä nähdäkseen, onko niihin munittu, ja arvioidakseen poikasten tarkan kuoriutumisajan. Urakkaan kuluu kuukauden päivät – aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Penttiä onnistaa, sadat untuvikot saavat tänäkin kesänä jalkaansa metallisen renkaan. Hän on toiminut kätilönä kohta 20 000 telkälle, eli yli puolelle kaikista lajin Suomessa rengastetuista yksilöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuhannet suomalaiset ahertavat joka vuosi luonnon hyväksi. Pelkästään lintuharrastajia on kymmeniätuhansia. Sadat koulutetut vapaaehtoiset rengastavat lintuja. He eivät saa työstään mitään korvausta.

Luonnossa tapahtuvien muutosten ymmärtäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Havaintoja pitää kerätä järjestelmällisesti, laajalta alueelta ja pitkältä ajalta. Yksittäinen tutkija tai ryhmä ei millään pysty tähän kaikkeen. Vapaaehtoisten panos on täysin korvaamaton.

Ilman harrastajien havaintoaineistoja emme todennäköisesti tietäisi juuri mitään Suomen lintukannoista tai vaikkapa ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta kevätmuuton aikaistumisesta. Lukuisissa tutkimuksissa ja tieteellisissä julkaisuissa on hyödynnetty Pentti Rungon 1980-luvulta saakka keräämää aineistoa telkistä. Hänen havaintojensa ansiosta tiedämme muun muassa, että keväiden lämpeneminen tuo telkät entistä aiemmin Suomeen pesimään. Linnut ovat aikaistaneet hautomistaan peräti parilla viikolla.

Niin telkän kuin monen muunkin vesilinnun pesimäkannat ovat vuosien saatossa taantuneet. Valitettavasti myös useat vesilintujen seurantapaikat ovat hiljentyneet. Vapaaehtoisille jalka- ja silmäpareille olisi käyttöä.

Huhtikuussa on hyvä hetki tarjota apua, sillä silloin käynnistyvät taas koko maan laajuiset vesilintulaskennat. Niihin on helppo osallistua, eikä se vaadi kovaa kuntoa eikä huipputietämystä. Riittää, että tunnistaa tavalliset vesilinnut. Keväisen laskennan voi yhdistää vaikka viikonlopun linturetkeen.

Hyvää kevättä Tiede Luonnon lukijat!

 

Jukka Ruukki
on Tiede Luonnon päätoimittaja.

 

Pääkirjoitus on julkaistu Tiede Luonnon numerossa 2/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla