Sulle, mulle, jakavat mehiläiset ja kimalaiset. Jotkin kukat sopivat pienille ja akrobaattisille, toiset isoille ja voimakkaille.

Kesän kukissa pörrää kahdennäköisiä mesipistiäisiä, jotka keräävät mettä ja siitepölyä omaksi ja toukkiensa ruoaksi: pulleita ja hyvin karvaisia kimalaisia sekä hoikempia ja harvempikarvaisia mehiläisiä.

Molemmat käyvät samoissakin kasveissa, mutta keskimäärin kimalaiset suosivat toisia kasvilajeja kuin mehiläiset.

Jakaantuminen johtuu valtaosin energiankulutuksen eroista, kertovat brittitutkijat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He seurasivat sekuntikellon kanssa yli tuhannen mesipistiäisten vierailuja 22 eri kasvilajissa Etelä-Englannissa ja laskivat energiatehokkuutta eli sitä, paljonko käynti kulutti verrattuna saadun meden antamaan energiamäärään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Energiankulutuksen korostuminen ei ole ihme, sillä sekä kimalaisilta että mehiläisiltä kului työssään keskimäärin puolet kerätystä energiamäärästä ja pahimmillaan 90 prosenttia.

Suosimillaan kasvilajeilla kimalaisten energiatehokkuus oli keskimäärin lähes nelinkertainen mehiläisiin verrattuna. Mehiläiset puolestaan hyötyivät omista suosikkilajeistaan noin kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin kimalaiset.

Kimalaisen valtti on ripeys

Kimalaiset ovat nopeampia ja vahvempia kuin mehiläiset mutteivät yhtä akrobaattisia.

Lähes kaksinkertaisen painonsa takia ne kuluttavat kiipeillessään ja varsinkin lentäessään enemmän energiaa. Kaikki tämä näkyi kukkavalinnoissa. Suosikeistaan erimerkiksi rivieranlaventelin syväkukkaisia kukintoja kimalaiset imuroivat ripeämmin kävellen kuin mehiläiset lentäen. Preeria-auringonkukan tiukkoja mykeröitä seuloessa kimalaisen voima pääsi oikeuksiinsa.

Mehiläisten suosikeista purasruohon rennosti roikkuvat kukat sopivat kevyelle kiipeilijälle. Kanervan pienten kukkien penkomista nopeuttivat mehiläisen sirommat suuosat.

Säästäväisemmästä lentelystä oli mehiläiselle etua keltamaitteen melko harvassa kukinnossa.

Mesipistiäiset imevät mettä kielellään, joka kimalaisella on pidempi kuin mehiläisellä, ja eron on luultu ratkaisevan kukkien valintaa.

Kielen vaikutus on kuitenkin vain kymmenesosa energiatehokkuuden erosta, tutkijat laskivat.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Kukat  jakavat pörisijät keskenään.

Ei ole "pöytä katettu" kelle tahansa, kun vieraalle siitepölylle ei ole käyttöä.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Joo0
Seuraa 
Viestejä3739

"Monologi on näyttämötaiteessa käytetty termi yksinpuhelulle. Siinä yksi henkilö suuntaa yleisölle pidemmän vuorosanajakson. Näyttelijä voi myös puhua kuin itsekseen tai jollekin toiselle henkilölle, joka ei ole paikalla. Termi tulee kreikan sanoista mono (yksi) ja logos (sana).[1]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Monologi

Sisältö jatkuu mainoksen alla