Pöntössä yöpyvä lintu on suojassa tuulelta. Kuva: Getty Images
Pöntössä yöpyvä lintu on suojassa tuulelta. Kuva: Getty Images

Moni pikkulintu yöpyy talvisin pöntössä ja säästää henkiriepunsa.

Talitiainen tekee sen joka aamu. Kun avaan takaoven, tintti lehahtaa terassin pöydän alta lähipuun oksalle. Se on viettänyt yönsä terassikalusteiden kätköissä, hyvästä syystä. Sinne ei tuule eikä tuiskua. Petojakaan ei tarvitse pelätä.

Tätä kirjoitettaessa talvesta ei ole vielä tietoakaan. Maa on musta ja päivät harmaita. Apatiaa vastaan taistellaan kahvin ja kirkasvalolamppujen voimin. Helppoa ei ole linnuillakaan. Vähäinen valoisa aika kuluu ruokaa etsiessä. Kun päivä tästä vielä lyhenee, ruoanhankinnalle jää entistä vähemmän aikaa ja paljon energiaa kuluu kehon lämpimänä pitämiseen.

Kovin koettelemus on vasta edessä. Talvi asettaa tiukat rajat kylmässä Pohjolassa menestymiselle: jos et pärjää, kuolet pois. Ankara pakkastalvi saattaa viedä ison osan tiaispopulaatiosta. Siksi ihmisen ruoka-apu on monille pikkulinnuille elintärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös majoitusapua tarvitaan. Linnuille kylmä talviyö on jokavuorokautinen kuntotesti. Päivällä nopeasti kupuun ahdetulla energialla pitäisi sinnitellä aamuun asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen huomannut, että lähipiirin siivekkäät katoavat heti hämärän tullen lintulaudoilta omille yöpuilleen. Tuttu tintti pujahtaa terassikalusteiden sekaan, joku toinen lentää räystään alle tai tiheän kuusiaidan kätköihin.

Kätkeytymisessä on järkeä. Tuulensuojassa lämpö ei karkaa. Tuulelle altistuminen lisää huomattavasti lämmön johtumista höyhenpuvusta.

Moni pikkulintu yöpyy pöntössä talvella. Sen ymmärtää ihminenkin: nukkuisihan sitä itsekin mieluummin majassa kuin kuusen alla.

Kun ulkona paukkuu pikku pakkanen, pöntössä ilma voi olla plussan puolella. Tutkimuksissa on havaittu, että kymmenen asteen pakkasella pöntössä yöpyvä talitiainen nipistää viidenneksen energiakulutuksestaan ulkosalla levähtävään lajitoveriinsa verrattuna. Ero voi olla ratkaiseva eloonjäämisen kannalta.

Tutkimusten mukaan tiaiset eivät aikaile iltatoimissaan. Ne sujahtavat pönttöön, pyöristävät itsensä palloksi ja painavat pään selkähöyhenten suojiin, mikä pienentää lämmönhukkaa entisestään. Höyhenpallo on muutamassa minuutissa unten mailla.

Pönttöjä ei valitettavasti riitä koskaan kaikille. Niitä kannattaisi ripustaa talveksi lähitienoon pikkulinnuille. Anna joululahja luonnolle, laita talveksi linnunpönttö!

Valoa pimeyteen Tiede Luonnon lukijat!

Jukka Ruukki
on Tiede Luonnon päätoimittaja.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiede Luonnossa 8/2022.

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä6062

Jake_Homer kirjoitti:
Tein juuri ruokinta kojun talitinteille...käynti on ollut kovaa.

Isä ja appiukko alkoi kilpailemaan kuka tuo parhaan linnunruokinnan. Nyt niitä on kolme tossa pihassa ja iso varasto auringonkukansiemeniä.

Jake_Homer
Seuraa 
Viestejä43625

Tein juuri ruokinta kojun talitinteille...käynti on ollut kovaa.

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

Sisältö jatkuu mainoksen alla