Pihanurmella saattaa illan hämärtyessä näyttäytyä piikikäs kesävieras. Musta, kostea nenänpää viistää maata ja nuuhkii ilmaa, hienot tuntokarvat poskissa väreilevät. Pieni töpöhäntä on piilossa piikkipanssarin alla. Siili saapuu katsomaan, mitkä herkut puutarhassa odottavat.

Hyönteiset ja lierot ovat siilille tärkeää ravintoa, mutta myös hiirenpoikaset ja sammakot maistuvat vikkeläjalkaiselle vipeltäjälle. Pienillä pyöreillä korvillaan se kuulee tarkasti hyönteiset ja lierojen liikehdinnän maanpinnan alla.

Toivottavasti siiliä ei odota pihassa maitokulho. Kuten useimmat eläimet, siilikin on aikuistuttuaan laktoosi-intolerantikko. Maitotuotteiden maisteleminen aiheuttaa sille ikävän ripulin. Silloin pihanurmelle ilmestyy vihreitä ulostelätäköitä.

Ahdistunut siili käpertyy palloksi ja nostaa niskapiikit pystyyn. Pelästynyt yksilö kiertyy piikkikeräksi ja suojelee pehmeitä osiaan. Kerää on hyvin vaikea saada auki, sillä siilin rengasmainen lihaksisto puristuu tiukasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piikkipanssari antaa siilille itseluottamusta. Se ei aina piiloudu vaan äkäilee. Uhattu siili hyppii, tuhisee ja puksuttaa, jotta ajaisi uhkaajan tiehensä. Kun vaaran aiheuttaja on paennut, siili ottaa jalat alleen. Kymmensenttisillä koivillaan pyöreä eläin pystyy kiihdyttämään nopeasti juoksuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakomatkalla se saattaa törmäillä portinpieliin ja kasvillisuuteen. Pienillä nappisilmillä näkee huonosti yöllä ja päivälläkin.

Uteliaalla ja rentoutuneella siilillä on piikkien sijaan pystyssä nenä. Se nuuhkii ympäristöään tai röhnöttää tyytyväisenä kyljellään maittavan lieroaterian jälkeen. Sillä on hyvä haju- ja kuuloaisti. Siksi se liikkuu hämärässä nokka tuhisten ja korvat höröllä.

Se on iltojen yksinäinen kulkija, joka ei viihdy seurassa. Taktiikka on rauhanomainen: kun siili haistaa lähelle sattuvan lajitoverin, se pyrkii kaikin keinoin väistämään. Siileillä ei ole reviirejä vaan elinpiirejä, joilla elellään vieraskoreasti naapuria kunnioittaen.

Ongelmia syntyy suosituilla ruokapaikoilla, joille voi kertyä useita yksilöitä. Yllättävä tungos puutarhan ruokakupin ääressä herättää siileissä ärtymystä ja ähinää. Ne saattavat tuhista toisilleen ja pörhistellä niskapiikkejään, menehän jo siitä!

Lue koko artikkeli Tiede Luonnosta 4/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla