Kuvat
Niko Pekonen / Vastavalo
Niko Pekonen / Vastavalo
Niko Pekonen / Vastavalo

Itä-Suomen metsissä jolkottelee hyvämuistisia harmaaturkkeja, paljasti seurantalaitteilla varustettujen susien tutkimus.

Kesällä sudet eivät ehdi lomailla, sillä saalistamalla täytyy ruokkia lauman uudet pennutkin. Jotta niiden kotirauha säilyisi, reviirin rajoja pitää merkkailla.

Tuo kaikki kysyy muistia. Tutkijat halusivat selvittää, miten muistiin perustuvat päätökset näkyvät Itä-Suomen susien kesäriennoissa.

He merkitsivät radiopannoilla seitsemästä susilaumasta yhden aikuisen per lauma ja seurasivat sen liikkeitä kesäkuun alusta heinäkuun loppuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He tilastoivat saadut saaliit ja analysoivat susien päätöksentekoa. Tulokset yllättivät kansainvälisen tutkijaryhmän, jossa oli Suomesta mukana Luonnonvarakeskuksen sekä Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen tutkijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmin on huomattu, että esimerkiksi aukeiden savannien leijonat vaihtavat pyyntipaikkaa, koska saaliseläimet näkevät kaadon ja kaikkoavat.

Sen sijaan monet petolinnut saalistavat siellä, missä on ennenkin napannut. Tutkijat odottivat susien tiuhassa pohjoisessa metsässä toimivan samoin.

Todellisuudessa tavat olivat yksilöllisiä, tutkijat kertovat Frontiers in Ecology and Evolution -tiedelehdessä.

Pantasusi Julla pienikokoisine laumoineen hyödynsi saalista tuottaneita samoja paikkoja hyvän muistinsa avulla. Se säästi aikaa käymällä merkitsemässä reviirin rajoja vasta, kun edelliset hajut olivat hiipuneet.

Muistitieto on susilla valttia erityisesti pienessä porukassa, tutkijat päättelevät.

Sen sijaan esimerkiksi Viki suurine laumoineen palasi entisille kohdille vain harvoin. Ison revohkan ilmeisesti kannatti pysyä liikkeessä reviiriään valvomassa, ja ehkä runsas saaliin tarve tuli paremmin täytetyksi siirtymällä.

Esimerkiksi kahta hirveä ei kesällä usein löydä samoilta nurkilta, koska ne pitäytyvät omissa oloissaan lukuun ottamatta emoa vasoineen.

Nikin lauman reviiriä puolestaan pilkkovat suuret tiet ja poronhoitoalueen aita, jotka ilmeisesti ohjasivat saaliit esiintymään tietyille paikoille. Niihin Niki tapasi palata, mutta reviirin rajoja se ei vaikuttanut poluillaan erityisesti muistelevan.

Julkaistu Tiede Luonto -lehdessä 4/2022

Käyttäjä29007
Seuraa 
Viestejä2

Raatokuvauspaikoillako ruokailivat? Ja pihoissa pyörivät helpon ruuan perässä. Luontainen ihmisarkuus kadonnut. Ennen ihmisen haju tiesi vaaraa, nykyään helppoa ruokaa. Facesta löytyy ihania kuvia Pentti Haaska- profiilista.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä10581

Tietysti sudet ovat yksilöitä, ja toimivat sen mukaisesti.

Ei ole mitään elämää ohjaavia vaistoja tai tiedostamatonta reagointia. Tai on, mutta vain rutiineissa, kuten ihmisilläkin.

Kiistatta älykäs ja omaa ajatteluaan ajatteleva eläin tuo kaunis harmaakarva.

Os Lunate

Puolikuuluu, Böö ja Buu

Sisältö jatkuu mainoksen alla