Kuvitus: Petri Rotsten
Kuvitus: Petri Rotsten

Kotikissa on tappanut sukupuuttoon ainakin 56 lajia.

Hannibal oli asetellut yksitoista ruumista kauniisti vierekkäin. Osa niistä oli ehjiä, joiltain puuttui raaja tai pää. 

Tyyneen suomalaiseen järvimaisemaan oli kouriintuntuvasti astunut kuolema. Näkymä oli kuin verellä mässäilevästä kauhuelokuvasta. 

Hannibal asteli terassilla ja esitteli ylpeänä suoritustaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moinen massasurma ei ole varmasti tuntematon näky muillekaan kissojen omistajille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmiset ja kissat ovat jakaneet elinpiirinsä löyhässä yhteiselossa tuhansien vuosien ajan. Kissat hakeutuivat ihmisen luo, koska monet jyrsijät ja linnutkin tekivät niin. Ihminen puolestaan sieti ja suosi kissaa, koska se napsi suihinsa jyrsijöitä, jotka tekivät tuhojaan maatilan pihapiirissä. Kissa oli niin hyvä tehtävässään, että sitä vietiin ympäri maailmaa tuholaistorjujaksi. 

Kotikissan kynsissä ainakin 56 lajia on kuollut sukupuuttoon.

 1890-luvulla tiineenä ollut Tibbles-niminen kissa vietiin majakanvartijan seuraksi Uuteen-Seelantiin kuuluvalle Stephensaarelle. Vain vuotta myöhemmin lemmikki jälkeläisineen oli tappanut sukupuuttoon lentokyvyttömän pienen varpuslinnun, isovilistäjän. 

Tiedämme lajin olemassaolosta, koska kissat toivat omistajalleen toistakymmentä uhriaan. Osa niiden nahkoista on näytteillä luonnontieteellisissä museoissa eri puolilla maailmaa.

Kissat ovat päässeet tuvan puolelle, koska harvalla meistä on navettaa, jota täytyy pitää tyhjänä hiiristä. Emme tiedä varmasti, mitä kissat saavat aikaan tuvan ulkopuolella. 

Esimerkiksi brittiläinen lintujensuojelujärjestö RSPB väittää, etteivät kotikissat vähennä lintujen määrää merkittävästi. Osittain tämä pitää paikkansa, koska lintukantojen romahdus johtuu pääosin elinympäristöjen tuhoutumisesta. Taustalla vaikuttavat poliittiset syytkin: kissaihmisiä ei sovi suututtaa.

Tosiasiassa kissojen vaikutusta ei ole juuri tutkittu. Saalismääriä on selvitetty omistajille kannetuista raadoista tai kulkukissojen mahojen sisällöistä. Nämä eivät anna kovin tarkkaa kuvaa kuolleiden eläinten paljoudesta. Niidenkin perusteella voi sanoa, että kissat ovat merkittävin ihmisperäinen lintujen ja nisäkkäiden kuolinsyy. 

Hannibal ei ollut enää nuori eikä vetreä, eikä sen tarvinnut metsästää henkensä pitimiksi. Silti suhteellisen saamaton mirri oli varmasti lintujen ja myyrien kauhu. Pelkkä pedon läsnäolo pelottaa. Pelolla ja käyttäytymisen muutoksella saattaa olla epäsuoria seurauksia saalislajeille.

Kodeissamme asuu murhaajia, joiden vaikutusta lähiluontoon emme tunne. Oli kissa tehokas tappaja tai ei, luonnonystävä ei päästä sitä vapaana ulos.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä53646

Jos ja kun  kissa on murhaaja niin millä nimellä me sitten itseämme ja sitä kissaa sylissään pitäjää kutsuisimme? Vai onko niin että hys hys?

"Lähes kolme viidennestä kaikista selkärankaisista eläimistä on kuollut sukupuuttoon ihmisen toiminnan seurauksena vuoden 1970 jälkeen, kertoo tänään julkaistu tutkimus."

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016102722527926 .

Sisältö jatkuu mainoksen alla