Tiede Luonto 6/2022 nyt digissä.

Kettu lukeutuu niihin lajeihin, jotka ovat hyötyneet ihmisen ympäristössä aiheuttamista muutoksista. Kaupunkien lisäksi se valtaa alaa myös Lapin lämpenevässä luonnossa, missä alkuperäisasukas naali on joutunut väistymään sen tieltä, huomauttaa päätoimittaja Jukka Ruukki pääkirjoituksessaan. Tämän tietäen uutiset naalin onnistuneesta pesinnästä Enontekiöllä tuntuvat entistäkin ilahduttavammilta.

Naalien lisäksi  Tiede Luonnon uusi numero käsittelee muun muassa seuraavia aiheita:

Hyvä sato lykkää muuttoa
Marjaisina vuosina syysmuutto venyy kevääseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parvessa on hyvä elää
Linnut hakeutuvat toistensa seuraan muun muassa siksi, että se tuntuu hyvältä. Liian pienessä porukassa ne kokevat olonsa keljuksi, liian suuri sakki aiheuttaa stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Räyskä muuttaa isän mukana
Saattaja turvaa ensikertalaisen matkan ja opettaa reitin.

Citykettu kesyttää itse itseään
Kettu löytää kaupungista vaivatta syötävää: ruoantähteitä, jyrsijöitä, rehevän maan kasveja ja koirankakkaa, jossa on paljon imeytymättä jääneitä ravinteita.

Selviytyjät
Sananjalan lehti kuihtuu syksyllä, maavarsi pysyy hengissä jopa vuosituhansia. Biologi Minttu Heimovirta esittelee Suomen luonnon tervaskantoja, pisimpään eläviä lajeja.

Nirso riiviö
Hirvikärpänen on kranttu loinen. Sen pitää päästä imemään hirven verta, jotta lisääntyminen onnistuisi hyvin. Ruotsalaiset lajitoverit taas käyvät kauriiden kimppuun.

Puu pudottaa keuhkonsa
Ruskan alkamisen määräävät päivän pituus, lämpötila ja puun perimä. Kun lehdet tippuvat, puu joutuu pidättämään kevääseen asti henkeään.

Retkeilijän taukotila
Yksityiselläkin laavulla saa yleensä levähtä.

Metsä kuin sadusta
Aulangolla hämäläinen luonto, kulttuurihistoria ja eksoottiset istutukset yhdistyvät tavalla, joka saa päiväretken tuntumaan ulkomaanreissulta.

Hurmaavat hypykit
Veikeät karvaturrit tiirailevat maailmaa kahdeksalla silmällään.

Lomaromanssi linnun kanssa
Irma oli höpsö, erilainen kuin muut mustarastaat. Jään kaipaamaan sitä, kirjoittaa kolumnistimme Tuomas Aivelo.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa. Aktivoi tilaukseesi kuuluva digioikeus osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla