Tiede Luonto 3/2022 nyt digissä.

Puun kuolema on totuttu näkemään ikävänä asiana, kirjoittaa Jukka Ruukki pääkirjoituksessaan. Kuolema on kuitenkin yksi puuston luontainen olotila. Oikeastaan puu ei edes kuole, vaan muuttuu metsän pienten eliöiden turvakodiksi.

Puiden elämän ja kuoleman lisäksi kerromme Tiede Luonnon kevätnumerossa muun muassa seuraavista aiheista:

Metsän isäntä
Majavan patolammella viihtyvät sorsanpoikaset, saukot, lepakot, käävät ja monet muut lajit. Mikään muu luonnonvoima ei lisää metsän monimuotoisuutta samalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakkaudesta punarintaan
Peloton lintu on monen puutarhurin pikku ystävä. Tarinan mukaan se on pesinyt liikkuvassa junassa ja pitänyt myrskyä kirkossa, jossa lauloi seurakunnan mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitäs me kömpelykset
Virtahepo ei osaa uida, norsu hypätä eikä rotta oksentaa. Eläinten kummalliset puutteet ovat perua niiden erityisistä vahvuuksista: kaikessa ei tarvitse loistaa.

Helppoa kuin vinokkaiden viljely
Jopa rivitalon pihalta voi kerätä useiden kilojen sienisadon. Tarvitaan vain valmista rihmastoa, sahanpurua ja olkea. Sienipedin pystyy perustamaan vaikka jäätelörasiaan.

Tikan nokka takoo kuin poravasara
Nakuttaja kiertää kielensä kypäräksi kallon sisään, jotta välttää aivotärähdyksen. Nokkakaan ei jämähdä naulan tavoin kiinni puun kylkeen, kun osaa oikeat kikat.

Polku on mielentila
Valmis ura kertoo, että tästä kannattaa mennä. Eläimet hakevat yhteisiltä reiteiltä helppokulkuisuutta, pyöräilijät haastetta ja pyhiinvaeltajat hiljentymistä.

Vuokkojen aikaan Hörtsänään
Talonpojan puulajipuistolla on yli sadan vuoden historia.

Sulotuoksuja oudoista lähteistä
Parfyymien aineksia saadaan kasvien juurista, jäkälästä, valaanvatsasta ja tietenkin kukista.

Miksi ketunkakasta löytyy koirien dna:ta?
Paras ystävämme toimii lähettinä meidän ja muun luonnon välillä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa. Aktivoi tilaukseesi kuuluva digioikeus osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

Pääset lukemaan jutut klikkaamalla niiden otsikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla