Kuvat
Getty images
Pimeys on käymässä vähiin maailmasta.
Pimeys on käymässä vähiin maailmasta.

Valosaaste vahingoittaa niin ihmistä kuin luontoa.

Mehr licht, lisää valoa, kerrotaan kuulun saksalaisen kirjailijan Johan Wolfgang Goethen lausuneen kuolinvuoteellaan.

Moni kaipaa samaa nyt, kun elämme vuoden pimeimpiä hetkiä. Minä en.

Kaltaiselleni revontulien ystävälle tämä on juhlaa. Niiden näkemiseen tarvitaan tukevasti pimeyttä, pilvetöntä taivasta ja himpun verran tuuria. Mahtavaa valonäytelmää seuratakseen ei tarvitse matkata Lapin perukoille. Sitä voi ihailla etelän kaupungeissa — ainakin periaatteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ikävä kyllä sopivan katselupaikan löytäminen alkaa olla hankalaa, sillä valosaastetta ei saisi olla. Mutta taajamien valojen kajo levittäytyy kaikkialle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama ongelma vaivaa revontulien ja tähtitaivaan tarkkailijoita muuallakin. Hiljan julkaistu kartta paljastaa että Euroopassa ja Yhdysvalloissa enää alle prosentti ihmisistä voi ihailla neitseellistä yötaivasta. Jopa 80 prosenttia väestä asuu alueilla, joilla on keinovaloa niin paljon, ettei Linnunradan havainnointiin ole mahdollisuuksia. Räikeimmin valaistuissa maissa ihmisten silmät eivät enää harjaannu näkemään pimeässä.

Suomen tilanne ei poikkea paljonkaan muista. Melkein kaksi kolmesta elää haihtuvan tähtivyön alla. Joka kolmas meistä ei enää koe vanhaa kunnon yötä.

Muutos on suuri. Kun Linnunrata katoaa näkyvistä, ihmiskunta menettää ison palan historiaansa. Hyvinvointikin on koetuksella. Ainainen valo sekoittaa sisäisen kellon ja aiheuttaa monia terveysongelmia.

Ihmisen lailla valosaasteesta kärsii luonto. Lintujen käyttäytyminen ja lisääntymisrytmi muuttuvat. Jopa kasvit häiriintyvät yöllisestä valosta.

Hyönteiskato koettelee maapalloa, ja yksi syy näyttäisi olevan keinovalon lisääntyminen. Saksassa on arvioitu, että pelkästään katulamput nististävät joka kesä 60 miljardia hyönteistä. Osa törmää lamppuihin, toiset uuvahtavat kierreltyään niitä tuntikausia.

Pahinta on jatkuva katuvalaistus, joka sekoittaa kasveja pölyttävien yöperhosten toimet. Se vaikuttaa suoraan ihmiseen, jos viljelykasvien sadot pienenevät.

Valosaasteen haittoja voi vähentää pienillä keinoilla. Yksi saattaisi olla katu- ja tievalojen sammuttaminen aamuyön hiljaisimpina tunteina. Keinovaloista luopuminen ei ole realistista, mutta jos osa niistä varustettaisiin liiketunnistimilla, valot syttyisivät vain tarvittaessa.

Ainakin pölyttäjät kiittäisivät. Tutkimusten mukaan jo pieni himmennys tai pimeä hetki yössä riittää turvaamaan yöperhosten pölytyspuuhat.

1_Turtsa
Seuraa 
Viestejä3108

Pasi LehmuspeltoKäyttäjä21423 kirjoitti:
Tämä ei ole ainoa kaupunkirakentamisen haittavaikutus eikä välttämättä suurinkaan, pimeässä hortoiluun taitaisi liittyä enemmän haittoja. Linnunradan näkemiseksi ei tarvitse kauas kaupungista lähteä ja ötököille varmasti riittää ilmatilaa pörräillä.

Et siis lukenut juttua, mutta mielipide kyllä löytyy?  Mikä on nettohyöty valosaasteesta? Sillä on tutkitusti lukuisia haittoja, mutta mikä on se nettohyöty joka siitä ihmiselle lankeaa? Valosaaste = kusipää kapitalisti haluaa mainostaa yritystään, tuotettaan jne. jne. helvetillisillä valonheittimillä, mainostauluilla jotka muuttaa yön päiväksi, jotta sinä tampio tietäisit mitä sieltä marketista pitää ostaa? Valosaaste = kapitalistin rahasampo, ts. tuottaa taloudellista hyötyä sähkönjakelulle ja harvalukuiselle eliitille.  Sekö on se hyöty, joka oikeuttaa tämän valosaasteen? Ei, vaan sitä ei oikeuta mikään, sitä vaan ei ole älytty kieltää, koska se älyäminen tapahtuu aina vasta siinä vaiheessa, kun ihmisiä alkaa kuolla haittoihin.. Tässä sinulle humoristinen pikku skenario: Ossi on linja-auton kuljettaja, asuu Helsingissä, ja nukkuu yönsä huonosti, koska jäähallin valomainokset valaisevat tienoon päiväksi läpi vuorokauden. Ossi lähtee väsyneenä töihin, ja palaa väsyneempänä töistä, potee väsymystilaa joka vain eskaloituu. Sinä ja Ossi kohtaatte tiellä, Ossi nukahtaa rattiin ja törmää sinuun. Vieläkö se valosaaste on yhdentekevä juttu? Eipä taida olla.  Sitten aikanaan, kun tutkimus ehtii sinne asti, todetaan, että kas, näitä Osseja on monta vuodessa.  Siitä 20 vuotta, asialle ehkä aletaan tehdä jotain.. koska näin se tässä maassa menee.

Keijona
Seuraa 
Viestejä29481

Tupakka, sokeri, kaupungit ja demokratia jos keksittäisiin nyt, niin niitä ei ikinä päästettäisi markkinoille terveydelle haitallisuutensa takia

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla